Kamenovan autobus tvrtke iz Stoca, Budimir osudio incidente

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir najoštrije je osudio paljenje zastave na džamiji Ali-paše Rizvanbegovića u Stocu i kamenovanje autobusa u vlasništvu stolačke firme “Bregava-trans”.

– Svaki čin vandalizma temeljen na nacionalnoj i(li) vjerskoj osnovi vraća Bosnu i Hercegovinu u prošlost i dodatno narušava odnose među ljudima. Kome su prije nekoliko dana bile trn u oku betlehemske jaslice, kome je to poslije zasmetala zastava na džamiji…?, kaže se u priopćenju Živka Budmira.

“Jedna provokacija očito izaziva drugu, a ono što je provokatorima zajedničko jest mržnja prema Bosni i Hercegovini i neodgovornost prema vlastitom narodu. Svaki počinitelj nacionalnog i(li) vjerskog incidenta, bez obzira na društveni status, godine i psihičku zrelost, ruši ugled svome narodu. Želim vjerovati kako će pripadnici MUP-a učinkovito odraditi svoj posao te da će vandali koji se zabavljaju dizanjem nacionalnih tenzija biti propisno kažnjeni”, kaže se u priopćenju predsjednika FBiH Živka Budimira, prenosi njegov Ured za odnose s javnošću.

Podsjetimo, nakon navodnog pokušaja paljenja jaslica u Stocu i spaljivanja zastave na džamiji Ali-paše Rizvanbegovića ne stišavaju se međunacionalne tenzije u hercegovačkom gradu. Najnoviji incident zabilježen je preksinoć oko 19.50 sati u naselju Ortiješ, južno od Mostara, kada je kamenovan autobus  stolačkog prijevoznika “Bregava-trans” koji je prometovao magistralnom cestom M-17 na redovnoj liniji Sarajevo – Stolac.

U autobusu je bilo 45 putnika, od čega oko polovina srednjoškolaca.

(Hrvatska riječ)

2 Comments

  1. Svi oni kojimisle da moze Bosna i Hercegovina postojati kao demokratska. oni su u zabludi.Muslimanska filozofija i krscanstvo nemogu skupa. Islamska filozofija osnovana sa nasiljem. Sva sto nije muslimansko treba se unistiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*