“Kao nekad pred Božić” i ove godine u Sarajevu

Tradicionalno, 11. po redu festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2010“, u produkciji Udruge „Libertas“, održat će se 8. prosinca u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, s početkom u 20 sati.

Smotra «Kao nekad pred Božić» je posvećena najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. Kao i prethodnih godina, posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim i autorskim božićnim pjesama, koje će izvoditi poznati glazbeni izvođači, kao i u nastupima klapa, folklornih, plesnih i tamburaških skupina, koje predstavljaju božićne običaje iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i područja.

– Nesporna je činjenica da su katolici svojim običajima, tradicijom i obilježjima već stoljećima nezaobilazan dio multikonfesionalne i multikulturalne slike Bosne i Hercegovine. Stoga je projekt «Kao nekad pred Božić» od izuzetne važnosti za očuvanje katoličke opstojnosti, tradicije i običaja u glavnom gradu BiH. Blagdan Božić je, kao eminentna vjerska forma, obilježio hrvatski kulturni identitet u BiH i od vjerske činjenice se transponirao u snažnu kulturološku činjenicu. Skupno i organizirano obilježavanje Božića u BiH dalo je ovom blagdanu građansku dimenziju u prvoj polovini 20. stoljeća. Božić je kao vjerski blagdan zadržao kontinuitet posebne duhovnosti, ali su naglašeni  i  njegova etička i svečarska dimenzija, kao objekt percepcije umjetnika. Uz Božić su, gledajući sa sociološkog aspekta, vezani kultura kuće, kulinarska kultura,  običaji , tradicija, obitelj … Dakle, na simboličkoj razini, Božić je iz sfere duhovnosti i svetosti prešao i u sfere  nacionalnog i građanskog. Uz  Božić, kao najljepši kršćanski blagdan,  u jedno su se stopile kršćanska teologija i raznorazna narodna vjerovanja, običaji i obredi. Stoga je glazbeno-scenski spektakl «Kao nekad pred Božić» osmišljen kao centralna predbožićna manifestacija u BiH, predstavljajući božićnu tradiciju i običaje. Prihvatljiv je, ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH, ističe autor Festivala „Kao nekad pred Božić“ prof. Marijo Pejić.

Ravnatelj festivala „Kao nekad pred Božić“ Željko Gudelj naglašava da su osnovni ciljevi ovoga projekta stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH, te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije kroz prigodnu glazbu, tekst i vizualni događaj.

Ulaznice za Festival bit će u prodaji koncem ovoga mjeseca, priopćeno je iz Udruge “Libertas”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*