Kapetan Dragan sve bliže izručenju Hrvatskoj

Punih pet godina proteklo je otkako je Hrvatska uputila Australiji zahtjev u kojem se traži da joj se izruči Daniela Sneddena, australskog državljanina, koji je u ovim krajevima poznatiji kao Dragan Vasiljković ili kapetan Dragan, osoba koju se traži zbog niza ratnih zločina. Međutim, koristeći sva raspoloživa pravna sredstva, Vasiljković je dosad izručenje uspješno izbjegavao.

Kako prenosi zagrebački Vjesnik, u petak je odbijena još jedna njegova žalba, ovaj put adresirana na savezni sud Australije. Ta se instanca složila s prijašnjom sudskom odlukom da ne postoji zapreka da se Vasiljkovića izruči Hrvatskoj te da on zapravo zloupotrebljava proces kako bi izbjegao izručenje.

No, i nakon ove odluke proces izručenja i dalje ne može otpočeti. Naime, Australac srpskih korijena ima još jednu pravnu mogućnost na raspolaganju, u obliku ulaganja žalbe vrhovnom sudu. Za to je propisan rok od 28 dana, a predviđa se kako će Vasiljkovićevi odvjetnici uložiti žalbu tek na samom isteku tog roka, kako bi svom klijentu priskrbili što dulji boravak u australskom kontinentu. Ako kojim slučajem Vasiljković u predviđenom roku ne uloži žalbu, onda više ne postoje nikakve dvojbe i njegovo izručenje Hrvatskoj može otpočeti.

Hrvatsko pravosuđe srpskog zapovjednika »Crvenih beretki« i takozvanih »Knindži« traži zbog optužbi za ratne zločine nad civilima, ali i mučenja i ubijanja zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u kninskoj tvrđavi 1991. i mjestu Bruška nedaleko od Benkovca 1993. godine. Tijekom saslušanja na australskom sudu priznao je da je tijekom rata bio zapovjednik srpskih jedinica, ali je negirao da je počinio ikakve zločine.

U borbi za istinu kako je on vidi, Vasiljković je čak tužio autralski dnevni list The Australian tvrdeći da je oklevetan u tekstu u kojem ga se prokazuje kao ratnog zločinca, silovatelja, mučitelja i nalogodavca nekoliko masakara. Tu je pravnu bitku izgubio, a početkom ovog mjeseca određeno je kako ima platiti 1,2 milijuna australskih dolara (otprilike 6,5 milijuna kuna) sudskih troškova, budući da je The Australian utrošio iznimna sredstva u prikupljanje dokaza za taj sudski postupak. Te troškove bi navodno trebala preuzeti organizacija »Srbi za pravdu i demokraciju«, koja je odlučila financirati kapetanove pravne bitke. Njegova obrana već pet godina uspješno manevrira, koristeći se i činjenicom da Australija i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o ekstradiciji, navodeći i da bi u Hrvatskoj on imao nepravedno suđenje. Prošle godine iskoristio je situaciju i na neko si vrijeme zametnuo svaki trag, a danas ipak boravi u pritvoru.

Nekadašnja ministrica pravosuđa Ana Lovrin, za čijeg mandata je Hrvatska poduzela neke pravne korake kako bi se izručenje ubrzalo, u razgovoru za Vjesnik ocijenila je da ovaj proces traje predugo. »Po mojim informacijama ovo je trebala biti posljednja instanca na kojoj se Vasiljković mogao žaliti, ali očito da ima još pravnih puteva. Ovo je uistinu dugo, jer u toliko godina jedna država morala bi donijeti konačnu odluku može li neku osobu izručiti pravosuđu druge države i procijeniti je li, dakle, to pravosuđe sposobno pravedno suditi toj osobi«, zaključuje Lovrin, pitajući se koliko bi tek potrajao sudski proces.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*