"Kapetan Dragan" u bijegu

draganvasilj1 Nakon što je izgubio pravnu bitku protiv izručenja Hrvatskoj, gdje ga čeka suđenje za ratne zločine, Dragan Vasiljković, poznatiji kao “Kapetan Dragan”, odlučio je – nestati, odnono dati se u bijeg. Glasnogovornica australskog državnog odvjetnika Roberta McClellanda izvijestila je da za njim traje policijska potraga. Australski mediji javljaju da ga policija pokušava pronaći, zasad bezuspješno, no malo je vjerojatno da je u inozemstvu budući da mu je policija prošle godine, nakon odluke federalnog suda Australije da ga se ne može izručiti, oduzela australsku putovnica i ograničila kretanje. Vasiljković, koji u Australiji živi pod imenom Daniel Snedden, nije izvijestio vlasti o promjeni prebivališta.
Australski vrhovni sud presudio je da nema zapreka za Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj.
Vasiljković je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine protiv zarobljenika 1991. i 1993. godine na kninskom i benkovačkom području, za što ga čega suđenje na Županijskom sudu u Šibeniku. Zločine je počinio kao zapovjednik paravojnih postrojbi Crvene beretke i Knindže na tada okupiranom hrvatskom području.
Hrvatska je zatražila Vasiljkovićevo izručenje 2006., nakon čega je uhićen, ali je prošle godine pušten iz pritvora jer je australski federalni sud presudio da ne može biti izručen Hrvatskoj, uz obrazloženje da ne bi mogao očekivati pravedno suđenje zbog njegovih političkih uvjerenja. Na tu je odluku Hrvatska putem australskog državnog odvjetništva uložila žalbu tamošnjem vrhovnom sudu, koji je u utorak odlučio da Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*