"Kapetan Dragan" uhićen nakon 43 dana bijega

kapetan-dragan-austr Dragan Vasiljković, poznatiji kao “Kapetan Dragan”, čije izručenje traži Hrvatska zbog ratnih zločina, uhićen je u Australiji na zasad nepoznatoj lokaciji, objavio je australski dnevni list “The Australian”. List piše da je Vasiljkovića, koji u Australiji živi pod imenom Daniel Snedden, uhitila australska federalna policija u utorak u pet popodne po lokalnom vremenu. Navodno je policija potragu usmjerila na područje Coffs Harboura, gdje je bilo i Vasiljkovićevo zadnje poznato prebivalište. Australske novine pišu da je njihova savezna policija surađivala s nizozemskom policijom od koje je dobila pouzdane podatke koji su doveli do uhićenja “Kapetana Dragana”.
Sada se očekuje da australski ministar unutarnjih poslova mora potpiše Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj, a vrijeme do trenutka izručenja Vasiljković će provesti u ekstradicijskom pritvoru.
Potpis australskog ministra znači provedbu odluke australskog vrhovnog suda koji je 30. ožujka odobrio Vasiljkovićevo izručenje. Dan nakon toga, Vasiljković je nestao, pa je za njim krenula policijska potraga.
“Na odluku australskog ministra unutarnjih poslova Vasiljković se još može žaliti, primjerice da ne treba biti izručen zbog zdravstvenih razloga. No, na taj način samo može kupovati vrijeme jer ne može spriječiti svoje izručenje Hrvatskoj”, izjavio je “Vjesniku” hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.
Dragana Vasiljkovića se u Hrvatskoj tereti za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i hrvatskog MUP-a u Kninu i Bruškoj u veljači 1991. i 1993. godine. Prema optužnici, Vasiljković je u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u naselju Bruška blizu Benkovca u veljači 1993. godine ubijao, mučio i zlostavljao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Na teret mu se stavlja i da je kao zapovjednik specijalnih postrojbi u “republici srpskoj krajini” u srpnju 1991. u Glini u dogovoru sa zapovjednikom JNA izradio plan napada na glinsku policijsku postaju, prigradsko naselje Jukinca te sela Gornji i Donji Viduševec.
“Kapetan Dragan” u Australiji je uhićen još u siječnju 2006. godine na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. U zatvoru u Sidneyju bio je do rujna 2009. godine, kad je australski savezni sud odlučio da ne može biti izručen Hrvatskoj jer ovdje ne bi imao pošteno suđenje. No, u ožujku ove godine vrhovni sud Australije promijenio je tu odluku te odobrio Vasiljkovićevo izručenje. Vasiljković je bio u bijegu 43 dana, a nagađalo se da je možda pobjegao i u Srbiju, što bi situacija znatno kompliciralo, s obzirom na to da, kao srpski državljanin, ne bi mogao biti izručen Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*