Karadžić čini sve da “kupi” vrijeme i ostane “estradna zvijezda”

Haški optuženik Radovan Karadžić tražio je da se Haris Silajdžić, Hasan Čengić, Ejup Ganić, Edin Garaplija i Bakir Izetbegović sastanu s njegovim odvjetnikom, odnosno da se pojave u Haaškom sudu kao svjedoci njegove odbrane.

Ova vijest za mnoge je nepojmljiva jer vrijeđa žrtve Karadžićeve agresije. Također, mnogi se pitaju do kada će Haaški sud dopuštati i tolerirati “cirkus u režiji Radovana Karadžića”.

Bivši član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić je u izjavi za Fenu kazao da je i ovo jedan od dokaza da je “Karadžić bolestan čovjek”.

“Karadžić nikako da shvati da je on optuženik protiv kojeg postoje vrlo jaki argumenti. Nažalost, on iskorištava mogućnosti haaškog procesa i odugovlači suđenje, pravi komediju od čitavog procesa. Mislim da tužitelji u Haagu nisu bili dovoljno efikasni, odnosno, da su išli u širinu”, izjavio je Kljuić.

Sve ovo, dodao je, rezultiralo je reduciranjem optužbe. “Naravno, Karadžićeve zahtjeve ne treba shvatati ozbiljno jer on čini sve da bi produžio proces, izvrgnuo ruglu Sud te na jedan teatarski način zaobišao suštinu procesa”, istakao je.

Profesor Senadin Lavić ovaj Karadžićev potez ocjenjuje kao “vrhunac cinizma zločinca”.

“Ni poslije onakvog zločina on nema u sebi crte ljudskosti ni potrebe da se ispriča žrtvama njegovog zločina”, istakao je Lavić.

Prokomentirao je da nije Sud kriv za dopuštanje ovakvog Karadžićevog ponašanja u sudnici već kompletna međunarodna zajednica.

“Oni su dopustili i ovaj cirkus. Što mislite, da nas Europa treba voljeti? Ne, mi smo muslimani, a Evropa je prema nama cinična. Karadžić samo slijedi evropski cinizam kada su muslimani i Bošnjaci u pitanju”, zaključio je Lavić.

Umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak kazao je u izjavi za Fenu da bi on ovakav poziv rado prihvatio.

“To bi bila prilika da mu kao svjedok njegove odbrane kažem sve što mislim o njemu i onome što su njegove agresorske trupe radile po BiH. S radošću bi na pitanja Karadžićeve odbrane odgovorio argumentima o stradanju Sarajeva, 11.541 građanina Sarajeva i 1.000 djece. Otišao bih tamo i ispričao da je prva granata koja je pala na Sarajevo 27. svibnja 1992. pala na Ferhadiju i ubila 17 osoba koji su čekali u redu za kruh”, naglasio je Divjak.

Ne misli da je u ovom slučaju Haaški sud zakazao na bilo koji način. “Činjenica je da je Karadžić u zatvoru. Tamo može umrijeti, ali su ga tamo zatvorili i optužili. Tužba je tamo. I svi naši trebaju da idu tamo svjedočiti. I Ganić, i Izetbegović, i Čengić i svi. I nije u tome problem. Po meni je veći problem što naši ovdje, u parlamentu BiH, neće da usvoje Deklaraciju o genocidu u Srebrenici kao što ju je usvojio Parlament Europe, što ovdje ne priznaju da se dogodio genocid. A ne to hoće li Karadžić umrijeti prije nego što dočeka presudu. On je u zatvoru – smatra Divjak.

Predsjednik Alternativnog kluba iz Trebinja Blažo Stevović je ovaj Karadžićev potez okarakterizirao kao, s pravnog aspekta, vrlo mudar. Istakao je da će na ovaj način Karadžić “kupiti” dodatno vrijeme, ispolitizirati proces te učiniti sve da ostane “estradna zvijezda” onog dijela srpskog naroda koji ga, nažalost, još podržava.

“Nažalost, postoje još oni koji Karadžića smatraju herojem srpstva. Ono što je po meni indikativno jest činjenica da ne zove srpske lidere da svjedoče već ljude koji su njegova totalna suprotnost i koji su od početka bili za jedinstvenu i cjelovitu BiH i to u vrijeme dok je Karadžić bio separatistički element. Mislim da bi osobe iz njegovog zapovjednog lanca morale biti pozvane te konačno odgovoriti, između ostalog i srpskom narodu zbog čega su nas zavili u crno i ko im je dao pravo da rade to što su radili u moje ime i ime ostalih nevinih Srba. Karadžić mora odgovarati i srpskom narodu kojem je priskrbio epitete zločinački i genocidni, a srozao ekonomiju u svim mjestima gdje je njegova stranka vladala”, rekao je Stevović.

Po njemu, ovaj poziv može rezultirati dvojako, politiziranjem procesa ili, ako se pozvani odazovu na svjedočenje i omoguće svima da još jednom čuju istinu o ratu u BiH, katarzu koja je itekako potrebna srpskom, ali i ostalim narodima u BiH.

“Vjerujem da bi bilo dobro da se nakon toliko godina pozvani pogledaju u oči s Karadžićem i konačno razjasne sve stvari oko genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva te na površinu izbace istinu koja će dovesti do toga da naša djeca počnu učiti istu historiju”, zaključio je Stevović. [Fena]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*