Karadžić od hrvatske vlade zatražio dokumente za svoju obranu

Radovan Karadžić, ratni čelnik bosanskih Srba kojemu se sudi u Haagu, poslao je hrvatskoj vladi pismo u kojem traži suradnju u vezi s dokumentima o krijumčarenju oružja tijekom rata, priopćio je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U hrvatskom ministarstvu pravosuđa Hini su potvrdili primitak Karadžićeva pisma, ali nisu željeli komentirati njegov sadržaj.

Karadžić, naime, smatra da su osim humanitarne pomoći islamske zemlje u BiH dopremale oružje koje se djelomično krijumčarilo i preko Hrvatske. On se poziva na svoje ranije pismo hrvatskoj vladi od ožujka 2010. i traži da Hrvatska objasni okolnosti pod kojima je, kako kaže, “pošiljka oružja čije je postojanje dobro poznato” putovala kroz Hrvatsku.

“Tvrdi li hrvatska vlada da je takva pošiljka stigla na aerodrom Pleso i transportirana u Bosnu, a da nije nastao nijedan dokument o tome? Ako je tako, želio bih da mi to bude potvrđeno, Ako ne, želio bih kopije tih dokumenata”, piše Karadžić u pismu upućenom hrvatskom veleposlaniku u Nizozemskoj.

Karaždić od hrvatske vlade traži “konačan odgovor o tome je li potraga za tim dokumentima završena, i ako jest, koji je konačan rezultat”.

U vezi s tom pošiljkom oružja Karadžić traži i konačan odgovor o tome postoje li tonski ili pisani zapisi o sastancima u Uredu predsjednika RH, na kojima je sudjelovao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, te o sastancima tadašnjega hrvatskog premijera Nikice Valentića s predstavnicima Irana.

Hrvatska je vlada u pismu od ožujka ove godine Karadžiću javila da su pronađeni dokumenti o “aktivnostima muslimanske humanitarne organizacije Merhameta-Crvenog polumjeseca… te izvještaj o količini humanitarne pomoći koja je propuštena kroz nadzorne točke ministarstva unutarnjih poslova”. Hrvatska vlada tu kaže kako te dokumente može dati na pregled Karadžićevu obrambenom timu, ali Karadžić u pismu od ponedjeljka traži objašnjenje “tiče li se ijedan od tih dokumenata prijevoza oružja”, kako bi ocijenio “ima li smisla pregledavati ih”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*