Karadžić traži da Miroslav Tuđman odgovara na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se pred Tribunalom za ratne zločine u Den Haagu sudi za genocid počinjen na području BiH, zatražio je od Hrvatske da pojasni hoće li na predstojećem razgovoru njegova pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom bivši šef HIS-a biti oslobođen čuvanja državne tajne, navodi se u njegovu pismu koje je objavio Haški sud ovog ponedjeljka.

U srpnju je raspravno vijeće u tom predmetu odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj vladi da bivšem šefu Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere da se pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića. Sudsko vijeće tako je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom koji je, kako je obrazložio Karadžić, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno navodno krijumčarenje oružja Bošnjacima tokom rata u BiH.

Iz prepiske s koje je nakon izdavanja naloga skinuta oznaka tajnosti vidi se da će Tuđman odbiti odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak i uz obvezujući nalog suda jer bi time kršio hrvatske zakone. Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dopusti Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj.

Razgovor bi se, prema dokumentaciji koju je objavio Haag, trebao održati 26. kolovoza i Karadžićevu obranu predstavljao bi pravni savjetnik Peter Robinson.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*