Karadžić tvrdi da Srbi nisu željeli rat

karadzic-haa1Radovan Karadžić, ratni vođa Srba u Bosni i Hercegovini, počeo je iznositi obranu pred Haaškim sudom, odbacujući odgovornost za rat. Ustvrdio je da Srbi nisu željeli rat, nego očuvanje BiH i Jugoslavije, da je upravo vodstvo bosanskih Srba najviše popuštalo u interesu očuvanja mira, a da je suđenje protiv njega nastavak rata pravnim sredstvima. “Zašto bi Srbima trebao rat kad su već imali Jugoslaviju koja se mogla sačuvati samo u miru, a nestati u ratu? Gdje je tu motiv?”, rekao je Karadžić.
Za izbijanje rata u BiH optužio je vodstvo Stranke demokratske akcije, koje je i prije rata, po njegovim riječima, vodilo “muslimansku ratnu politiku” protiv “kršćanske većine”. Suština te politike je, po Karadžiću bila “sto posto muslimanske vlasti na sto posto Bosne”. Karadžić je optužio i međunarodnu zajednicu, mirovne snage, humanitarne organizacije, pa čak i novinare svjetskih medija. Dva masakra na sarajevskoj tržnici Markale nazvao je ratnim lukavstvom Armije BiH, tvrdeći da su u režiji korištene ljudske lutke i tijela boraca dovezena na mjesto zločina kako bi se optužila srpska strana, a logor Trnopolje “prihvatnim centrom” za Bošnjake koji nisu htjeli sudjelovati u ratu.
Karadžić je u svom izlaganju iznio i svoje tumačenje događaja u Hrvatskoj, tvrdeći da je Hrvatska u Jugoslaviji bila zemlja Hrvata i Srba te da je 1990. ustavom izmijenila status Srba u nacionalnu manjinu. “Svaki mjesec Hrvati su donijeli šokantnu mjeru protiv Srba: amandmani, ustav, tajno naoružavanje, protjerivanje, ubijanje po gradovima gdje su Srbi većina, otpuštanje s posla svih srpske nacionalnost…, rekao je Karadžić. Po njemu, u Hrvatskoj su na vlast došle ustaše, te kako je sve rezultiralo ogromnim brojem izbjeglica. Nije, naravno, zaobišao ni hrvatsku šahovnicu, za koju je rekao da je za Srbe bila zastrašujuća jer predstavlja ustaški simbol. “Nisu Srbi napali Hrvatsku, nego je bilo obrnuto”, zaključio je.
Karadžić je optužen po jedanaest tačaka, i to za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, te za genocid. Tvrdi da nije kriv ni po jednoj točki. Također tvrdi da on nije ni smio biti uhićen i doveden u Haag jer mu je, kako kaže, bivši američki izaslanik za područje bivše Jugoslavije Richard Holbrooke 1996. godine obećao imunitet ako se povuče iz politike a promatrači nagađaju da bi on mogao nastaviti s taktikom odugovlačenja, računajući da je Haaški sud prije biti zatvoren nego što mu stigne izreći presudu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*