Karamarko novi predsjednik HDZ-a, primopredaja dužnosti za dva dana

Tomislav Karamarko u drugom je krugu izbora za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice dobio 971 glas i pobijedio Milana Kujundžića, kojeg je poduprlo 860 izaslanika, dok je dosadašnja predsjednica Jadranka Kosor ispala u prvom krugu glasovanja.

Maratonski 15. opći sabor HDZ-a završio je jutros, u 4 sata i 50 minuta. Bivša predsjednica Jadranka Kosor otišla je prije drugog kruga glasovanja, zajedno s Vladimirom Šeksom, koji nije postao potpredsjednik HDZ-a.

Jadranka Kosor jutros je oko 9 sati došla u stožer HDZ-a te se zadržala oko sat i pol, a stranačke prostorije napustila je bez izjava. Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako se primopredaja predsjedničke funkcije u HDZ-u može očekivati u roku od dva dana.

Karamarko je četvrti čelnik stranke, nakon Franje Tuđmana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Nakon što je proglašen pobjednikom, Karamarko je u govoru istakmuo kako nitko ne smije biti višak u stranci. Zbog toga će zaboraviti sve ono što je loše doživio u kampanji, a predložiti će i izborni kodeks za sljedeće izbore. Osnovni mu je cilj pobijediti prvo na lokalnima, a zatim i na parlamentarnim izborima. Radit će i na demokratizaciji HDZ-a.

Kreće novo doba HDZ-a, najavio je Karamarko. Kukuriku koaliciji je poručio da je vrijeme eksperimentiranja s Hrvatskom prošlo.

Drago Prgomet izabran je za zamjenika predsjednika HDZ-a. Potpredsjednici stranke su Božidar Kalmeta, Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica i Dražen Bošnjaković. Sve su to odreda Karamarkovi ljudi, koji su mu u kampanji davali potporu.

Prema neslužbenim podacima, u predsjedništvo stranke izabrani su: Oleg Butković, Pero Ćosić, Darko Horvat, Nenad Horvatić, Gordan Jandroković, Franjo Lucić, Josipa Rimac, Ana Lovrin, Željko Turk i Antun Vidaković.

Na Općem saboru izaslanici su birali šest potpredsjednika stranke, a za tu funkciju kandidirala su se 24 kandidata. Na tu funkciju nisu izabrani dosadašnji visoki stranački dužnosnici kao što su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Branko Bačić, Ivan Jarnjak, Katarina Fuček, Ante Kulušić, Ivan Šuker i drugi.

Ljubić i Čović čestitali Karamarku

Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH, čestitajući Karamarku rekao je kako ga smatra osobom “koja nosi legitimitet osnivača HDZ-a”. “Uvjeren sam da će Karamarko uspješno voditi HDZ kao najjaču i najbrojniju stranku u Hrvatskoj. Ima sve kompetencije biti uspješan predsjednik stranke, a u budućnosti i premijer”, kazao je Ljubić.

Novoizabranom predsjedniku HDZ-a čestitao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Rekao je kako očekuje jačanje suradnje dviju sestrinskih stranaka.

Tko je Tomislav Karamarko?

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Tomislav Karamarko rođen je Zadru 1959.,a u Zagrebu je završio studij povijesti na Filozofskom fakultetu.

Aktivno je sudjelovao u pripremi prvih višestranačkih demokratskih izbora u Hrvatskoj i obrani zemlje. Bio je šef Kabineta predsjednika Vlade RH 1991. te kasnije šef kabineta predsjednika Sabora. Među ostalim obnašao je i dužnost načelnika zagrebačke Policijske uprave, te je od 1996. do 1998. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Karamarko je 2000. bio voditelj izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića a nakon njegova izbora za hrvatskog predsjednika postao je i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na toj dužnosti ostao je do 2002., kada se zbog neslaganja oko stavova vezanih za prošlost Hrvatske i različitih viđenja hrvatske budućnosti razišao s predsjednikom Mesićem. Tada je nakratko napustio politiku i otišao u privatni sektor.

Ravnateljem Protuobavještajne agencije imenovan je 2004., a 2006. postao je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Na dužnost ministra unutarnjih poslova dolazi 2008. U rujnu prošle godine ponovno je pristupio HDZ-u te je na posljednjim parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*