Kardinal Bozanić: U Hrvatskoj potrebnoj vraćati ponos naroda

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u intervjuu za Hrvatski radio ocijenio je danas kako je u Hrvatskoj »potrebnoj vraćati ponos naroda«, kao i da se trebamo oslobađati od »jednog gotovo podaničkog mentaliteta koji se unosi u naš narod«, prenosi Hina.

»Naš ponos nacionalni, narodni, naš hrvatski ponos je oslabljen i to usljed raznih pritisaka, ne bih rekao toliko izvana koliko i usljed određenih nastojanja iznutra gdje se omalovažavaju neke naše vrednote i specifičnosti, a ako dolazi do toga onda slabi i naš nacionalni identitet«, rekao je Bozanić. Dodao je kako je upravo zato taj ponos potrebno vratiti narodu »da bude ponosan na ono što je, da zna vrednovati svoje, da zna vrednovati svoje posebnosti upravo danas u Europi koja se s jedne strane ujedinjuje, ali s druge strane u toj Europi dolazi do izražaja identitet pojedinog naroda i zemlje«.

Mi ne smijemo gubiti svoje specifičnosti, mi se ne smijemo olako prodavati i nikako se ne smijemo predati, poručio je Bozanić dodajući kako se »trebamo oslobađati od jednog gotovo podaničkog mentaliteta koji se unosi u naš narod«.

O tome koliku potporu možemo očekivati od pape Benedikta XVI. u očuvanju kršćanskog identiteta pri ulasku u EU te može li mala zemlja kao što je Hrvatska tu Europu obogatiti svojim vrijednostima, Bozanić je rekao kako »nitko ne smije sumnjati u ono što je i svatko tko živi dosljedno ono što je, daje doprinos široj zajednici. Tako i Hrvatska može dati doprinos europskoj zajednici naroda«.

»Negativnije se o Hrvatskoj piše u Hrvatskoj nego u inozemstvu«, ocijenio je Bozanić u intervjuu, rekavši da kada lista »vanjske novine«, osobito tijekom ljetnih mjeseci, vidi da pišu vrlo pozitivno o Hrvatskoj kao lijepoj zemlji, o ljudima koji su prijazni, otvoreni i gostoljubivi.

»A kad slušam, nažalost neke naše hrvatske medije, pa neke i javne, te kad listam neke naše novine, onda se vidi sasvim drugačije prikazivanje Hrvatske«, rekao je.

Ocijenio je također kako se vidi da Hrvatska živi u potrošačkom društvu. Izrazio je uvjerenje kako je Papin dolazak događaj koji će donijeti blagoslov i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

»Papa ne dolazi k nama da nam sudi, on dolazi da bude s nama, da moli s nama, da nas utvrdi u onom što jesmo, da nas i pohvali za ono što dobro činimo, i da nam uputi svoju pastirsku i bratsku riječ«, rekao je kardinal Bozanić.

Uspoređujući posjet pape Benedikta XVI. s prijašnjim posjetima pape Ivana Pavla II., ustvrdio je kako je »svaki posjet za svoje vrijeme«. “Onaj posjet blaženog Ivana Pavla II. 1994. je bio na jedan način doživljen i prihvaćen usred rata. Papa je došao k nama u zemlju koja je djelomično u ratu, kada su drugi savjetovali turistima da ne dolaze k nama«, prisjetio se i dodao kako je on došao i tu je pokazao da se “ne boji vanjskih pritisaka i da mu je važno ohrabriti nas i podržati«.

Nakon rata, 1998. došao je ponovno, da nam donese veliki dar, da proglasi blaženim kardinala Alojzija Stepinca, rekao je Bozanić i dodao kako je 2003. godine ponovno došao u »visokim godinama«, a to je bilo njegovo 100. putovanje izvan Italije.

Prošlo je osam godina od pohoda Ivana Pavla II., sad imamo novog papu Benedikta XVI. i ovo je opet drugo vrijeme, kazao je.

»Ako gledamo unatrag, svaki je pohod bio u drugačijem ozračju i u svakom se osjetilo vrijeme koje se tada živjelo«, ocijenio je Bozanić poručivši da papa Benedikt sada dolazi u »ovaj povijesni trenutak, koji je bremenit i izazovan da nam uputi svoju riječ i zato smo otvoreni za ono što će nam Papa reći«.
Bozanić je naglasio i kako je »obitelj danas u velikim izazovima, ali s druge strane vidimo i osjećamo kamo vodi čovjeka, osobito mlade naraštaje, ona druga alternativa koja se stalno nameće kao bolja. Zapravo, ona donosi nesreće i tolika razočaranja i probleme u društvu«.

Istaknuo je kako »hrvatski čovjek i hrvatski vjernik cijeni obitelj. On osjeća što znači obitelj, što su obiteljske i rodbinske veze«.

Upitan o tome misli li da se Papin posjet Hrvatskoj politizira Bozanić je rekao da se »svaki veliki događaj može politizirati«.

»Mislim da nije potrebno previše na to stavljati naglasak. Dakako, mnogi i neki imaju i neke možda druge interese, no međutim ni Papu ni Crkvu to previše ne interesira«, poručio je.

Kardinal Bozanić pozvao je vjernike na druženje s Papom 4. i 5. lipnja.
»Papa dolazi da bi se pomolio na grobu blaženog Alojzja Stepinca. On je zaželio doći k nama da bude s nama na Nacionalnom susretu naših obitelji i da se zajedno s nama pomoli na grobu blaženog Alojzija Stepinca«, kazao je dodavši kako je time dao naglasak na obitelj te nam stavio za uzor vjere i vjernosti blaženog Alojzija Stepinca.

U tom je smislu pozvao sve obitelji da dođu »na veliku misu s Papom kako bi Papa tamo mogao blagosloviti hrvatske obitelji«.

1 Comment

  1. Poštovani zovem se Nevija Pešai živim u Bjelovaru sa suprugom i troje maloljetne djece koja pohađaju osnovnu školi.Živimo u jako teškim uvjetima kako je suprug ostao bez posla ,imače smo potstanari i primatelji soc.pomoči ali stan plačami 1500kn + režije i kako več nismo duže vrijeme bili u mogučnosti plačati stan jer soc pomoč iznosi 2100 kn (a treba se i hranit i školovati djecu )bojim se da ne dobijemo otkaz jer je stanodavka sve više nestrpliva.Suprug je inače iz bosne za vrijeme rata se ovdje doselijo.Neznam više kome bih se mogla obratiti a živin sa svakodnevnim strahom za našu budučnost .Molim va ako mi možete pomoči ili bar javiti kome bih se mogla dalje obratiti iako sam se več obračala kucala na puno vrata 1Od srca zahvalna Nevija Peša

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*