Kardinal Puljić ipak neće biti deložiran

Vrhbosanska nadbiskupija dobila je uvjeravanja da će se spor oko vlasništva nad stanom u sastavu nadbiskupske rezidecije u Sarajevu razumno riješiti te kako neće biti deložacije najavljene za 17. studenog, kazao je u petak Hini glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Ivo Tomašević.

– Dobili smo uvjeravanja gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena da će se naći rješenje prihvatljivo za sve, kazao je Tomašević podsjećajući kako je gradonačelnik i osobno uputio zamolbu predsjedniku Općinskog suda u Sarajevu Goranu Salihoviću u kojemu je tražio da se deložacija zakazana za naredni tjedan odgodi kako bi se vlastima dala prilika da riješe ovaj problem.

Odvjetnik obitelji Smajović, koja je tražila i sudskom odlukom dobila povrat stana koji je u sastavi nadbiskupske rezidencije, također je potvrdio spremnost te obitelji da prihvati razumno rješenje odnosno zamjenski stan kojega bi osigurale lokalne vlasti.

Tomašević je kazao kako su u Vrhbosanskoj nadbiskupiji zadovoljni jer će se izbjeći dalje komplikacije, no i dalje drže kako cijeli problem treba promatrati u širem kontekstu.

– Problem je proistekao iz činjenice da su na snazi nepravedni zakoni i radi se o tome da takve zakone valja mijenjati, kazao je Tomašević. Istaknuo je kako političari moraju pokazati više odgovornosti prema svima onima kojima se nanosi nepravda, a slučaj Vrhbosanske nadbiskupije tek je još jedan zoran dokaz da takve nepravde ima i to u cijeloj državi.

– Ovdje smo sada na udaru mi katolici, no u drugim dijelovima zemlje na udaru su oni koji su tamo manjina, podsjeća Tomašević. U slučaju stana u sastavu Vrhbosanske nadbiskupije u pitanju je spor prouzročen izjednačavanjem prijeratnih stanarskih s vlasničkim pravima. Po zakonima koji su stupili na snagu nakon rata, svim prijeratnim nositeljima stanarskih prava koji su ih tijekom rata iz bilo kojih razloga napustili osigurano je bezuvjetno pravo na povrat tih stanova, a potom i na njihov otkup.

Obitelj Fadila Smajovića stan u zgradi u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije dobila je dekretom tadašnjih komunističkih vlasti koje oduzeti prostor čak nisu niti nacionalizirale. Taj je stan, kako je naknadno dokazano, korišten i za ozvučenje nadbiskupove rezidencije te za višegodišnje prisluškivanje razgovora koji su tamo vođeni. Vjerske su zajednice u BiH nakon rata dobile natrag u vlasništvo tek dio imovine oduzete u komunizmu, no zakon o restituciji kojim bi se to pitanje trajno riješilo do danas nije donesen.

1 Comment

  1. Drago nam je što mon. Puljić neće biti deložiran, i ne treba to je krajnje sramno, isto koliko je sramno bilo pozvati Hanku Paldum na godišnjicu “Napretka, jer srednja Bosna nije zaboravila njene izjave.
    Pa da je imala karakter ne bi se nikada pojavila ni u Zagrebu a ni zapjevala pjesmu koju je izabrala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*