Kardinal Puljić na Plehanu: “Moramo se odgovornije postaviti prema svojim korijenima”

Kardinal Vinko Puljić danas na Plehanu poručio: “20 godina od progonstva, mi ne možemo tu gorku istinu staviti pod tepih, a šutnja bi bila teški grijeh o toj krutoj stvarnosti.”

Današnjim misnim slavljem završeno je obilježavanje 20 godina progonstva Hrvata iz velikog dijela Bosanske Posavine. Od prijeratnih 50 tisuća vjernika u 15 župa, danas ih je ovdje tisuća i sedamdeset dvoje.

Ne želeći izricati nikakve osude, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ukazao je na činjenice koje su u pustoš zavile Bosansku Posavinu te podsjetio je što je dovelo do “čišćenja” ovoga prostora od Hrvata, javlja Hrvatski katolički radio.

Prema njegovim riječima, neki neprestano ukazuju na Jasenovac i kolektivnu krivnju hrvatskoga naroda. “Kako to da se uporno govori da je krivnja osobna odgovornost, samo Hrvati moraju nositi kolektivnu krivnju?”, pita se kardinal Puljić.

Podsjetio je da su ovi tereni “pročešljani od tadašnje vlasti koja se osvetila nad Hrvatima radi političke osvete kolektivnoj krivnji. Nema obitelji koja nije otplakala gubitak svojih članova. To se ne spominje, nego se samo spominje Jasenovac, a ne spominju se druga stratišta i mjesta tuge i boli, počevši od Vukovara i Srebrenice.” Kardinal Puljić rekao je kako ne smijemo zaboraviti poštivanje svih žrtava, bez obzira koje bile. Ne smijemo dopustiti manipuliranje žrtvama.

Govoreći o procesu povratka nakon rata, kardinal Puljić istaknuo je kako su prvi koji su se vratili bili svećenici – simbol povratka i opstanka. Podsjetio je na manipulaciju financijskom pomoći za povratnike koja do njih nije stizala, jer je “prolazila kroz mnoge ruke.”

“Danas je došlo vrijeme da postanemo svjesni sami sebe, moramo se odgovornije postaviti prema svojim korijenima, prema grobovima predaka i kolijevki koja nas je odnjihala”, smatra kardinal Puljić. Osvrnuo se i na zajedništvo s biskupima iz Hrvatske te zahvalio varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku, ujedno i predsjedniku Hrvatskoga Caritasa, koji je danas došao na Plehan. Papa Ivan Pavao II. biskupe je pozvao na očuvanje međusobnog zajedništva, kako s onima iz cijeloga svijeta, tako i s onima na svojem području, osobito s biskupima iz Hrvatske. Pozvani su “liječiti srca izmučena bolima i ranjena osjećajima mržnje.”

“Papa nas je pozvao da dižemo proročki glas protiv nepravde, nasilja, da zlo nazivamo pravim imenom. Svim zakonitim sredstvima branite svoje zajednice”, naglasio je kardinal Puljić prisjećajući se blaženoga Pape.

Uz kardinala Puljića, u misnom slavlju koncelebrirali su: predsjednik BK BiH banjalučki biskup Franjo Komarica, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, te svećenici Derventskog i susjednih dekanata. Prema procjeni Hrvatskog katoličkog radija, na Plehan je danas stiglo oko 5 tisuća vjernika.

1 Comment

  1. Da nam nema OTV Valentino Posavina bi se zaboravila.Naše pjesme i običaje smo sačuvali vani a Vaš inženjering gospodo da nije žalostan bio bi smiješan.
    “Papa nas je pozvao da dižemo proročki glas protiv nepravde, nasilja, da zlo nazivamo pravim imenom”.
    Pa prozovite konačno tko je kriv za prodaju Posavine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*