Kardinal Puljić: Nema mira bez jednakopravnosti naroda

Stanje u kojemu se nalaze katolici u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuće a ono se može promijeniti jedino ukoliko se poboljša pozicija Hrvata u toj zemlji i osigura njihova stvarna jednakopravnost s drugim narodima, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

“Katolici u ovoj zemlji ostvarit će svoja prava onoliko koliko ih ostvari i hrvatski narod”, kazao je kardinal Puljić u Sarajevu nakon 53. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH na čijem je dnevnom redu među ostalim bilo i stanje katoličkog puka koji tamo živi.

O tome su bosanskohercegovački biskupi izvijestili i apostolskog nuncija u BiH Alessandra D’Errica a s njim su razgovarali i o tome što crkva u BiH može poduzeti na tom planu uz potporu Svete Stolice.

“Važno je postati svjestan stanja a mi smo kao crkva dužni ukazati na probleme državi ali i međunarodnoj zajednici. Oni moraju shvatiti da ovdje nema mira bez jednakih prava”, izjavio je vrhbosanski nadbiskup.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome koji su zabrinjavajući faktori za katolike u BiH, kardinal Puljić je, izrazio žalost radi nepostojanja popisa stanovništva iz čijih podataka bi se mogle napraviti prave usporedbe.

Napomenuvši da Katolička crkva posjeduje unutarnje podatke prikupljene u vrijeme posjeta svećenika obiteljima za Božić, izrazio je zabrinutost da je, upravo na temelju tih podataka, broj katolika u BiH posljednjih godina u opadanju iako je u nekim poratnim godinama bio u blagom porastu.

Osvrnuvši se dalje na stanje katolika u ovoj zemlji, a podsjećajući pri tome da ih većina pripada hrvatskom narodu u BiH, istaknuo je da jednakopravnost jednog naroda ne može biti ostvarena bez ispunjavanja istih prava za sva tri konstitutivna naroda, kao i za ostale narode u BiH u svakom dijelu zemlje.

Na novinarski upit o tome, misli li da učestali napadi na vjerske objekte imaju veze s pokretanjem projekta Međureligijskog vijeća u BiH “Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u BiH” u 2010. godini, kardinal Puljić je odgovorio da se takav dojam dobiva i zbog češćeg izvještavanja o medijima. Upozorio je na povremenu neodgovornost onih koji su zaduženi za čuvanje reda i mira jer ponekad sve prebace na maloljetnike koji opet imaju svoje roditelje.

Spomenuo je i da je sadašnji politički rječnik ponekad opterećavajući i može doprinositi stvaranju ozračja napada. Kazao je da odgovornost mora preuzeti cijelo društvo kako bi svi radili na stvaranju suživota uz poštovanje u različitosti u izgradnji boljeg sutra.

Na pitanje o tome, što biskupi zajedno s Apostolskim nuncijem mogu učiniti na polju rješavanja problema ugroženosti katolika u BiH, kardinal Puljić je kazao kako je na Crkvi prvenstveno da ukazuje državi na probleme, a odgovornost je države da te probleme rješava. Spomenuo je i potrebu da i međunarodnoj zajednici ukazuju kako stabilan mir nije moguć bez jednakih prava te da tek tada Crkva, kao katolička zajednica, može ostvarivati ta prava na svim prostorima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*