Kardinal Puljić: Nitko nema pravo precrtati Hrvate i katolike u BiH

Pet tisuća vjernika okupilo se na sedmom hodočašću Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije u Mariji Bistrici.

Misno slavlje predvodio je nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom i apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Alessandrom D’Erricom.

U emotivnoj propovijedi poručio je političarima da svoje karte crtaju kako hoće, ali kako nitko nema pravo precrtati Hrvate i katolike u BiH.

Podsjetio je da je istim riječima govorio i prije 20 godina u parlamentu u Sarajevu kada je bilo moderno crtanje karata u BiH. Kardinal Puljić istaknuo je da u istom smjeru i danas ide i europska politika, i domaća politika, a i hrvatska politika u BiH.

Kardinal Puljić je podsjetio je na blizinu i solidarnost Svetog Oca s Hrvatima u BiH. Ujedno je izrazio zahvalnost najvišim vlastima Republike Hrvatske, koje su mu posvjedočile u različitim prilikama svoje istinsko zanimanje i potpunu potporu za Hrvate u BiH.

“Želja, za koju molimo danas, je da zajedno možemo naći prava rješenja za pitanja koja razmatramo, kako bi hrvatski katolički narod u Bosni i Hercegovini mogao nastaviti davati svoj dragocjeni doprinos za sadašnjost i budućnost Zemlje, s jednakim dostojanstvom i jednakim pravima u odnosu na druge konstitutivne narode”, rekao je kardinal Puljić.

U prinosu darova na oltaru Crkve na otvorenom podno bistričke Kalvarije, što su ih prinijeli vjernici u narodnim nošnjama, našli su se: knjiga o stanju katoličkih župa na području BiH 1991. – 2011., svijeća s motivom bl. Ivana Merza kojega Banjalučka biskupija želi, posebno u Godini vjere, ponuditi mladima kao svijetli lik svjedoka vjere i zaštitnika vjernika, Leksikon pokojnih svećenika Banjalučke biskupije, misno vino proizvedeno u biskupiji, sir trapist, plodovi zemlje Derventskog dekanata i župe Uskoplje, te u ime Hrvatske katoličke misije Linz austrijski proizvodi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*