Kardinal Puljić s mladima u Zagrebu: Nužno mijenjati predodžbu o bh.Hrvatima u Hrvatskoj

Prilikom svog posjeta Zagrebu, a u povodu proslave 10. godišnjice posvete crkve sv. Mati Slobode, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić primio je predstavnike bh. studentskih udruga i udruga mladih okupljenih u Zagrebu. Na primanju su bili predstavnici Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, Foruma mladih Udruge Prsten i Udruge bosanskih studenata.

U srdačnom i otvorenom susretu kardinal je, kako piše Večernji list, zahvalio studentima na iskazanoj potpori u povodu nedavne presude i najavljene deložacije iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa. Naglasio je kako je to još jedan u nizu napada na Hrvate i Katoličku crkvu te kako je zakon hitno potrebno mijenjati jer je nepravedan i loš. Između ostaloga, pričalo se o situaciji Hrvata diljem BiH, a posebice u Sarajevu, o njihovoj ulozi i o problemima s kojima se susreću. Kardinal je pohvalio rad studentskih udruga u Zagrebu i njihovo zalaganje za doprinos boljitku BiH.

– Kardinal je istaknuo kako je nužno mijenjati sliku i predodžbu Hrvata u Hrvatskoj o Hrvatima u BiH te da upravo mi u Zagrebu možemo i trebamo raditi na međusobnom povezivanju, uvažavanju i na međusobnom dijalogu. Svi zajedno složili smo se da je neophodno ujedinjavanje Hrvata u BiH, pronalaženje zajedničkog predstavnika i jedinstveno nastupanje u pitanjima vitalnima za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, rekao je Večernjem listu Mate Kovač.

U propovijedi na misi u Zagrebu kardinal se osvrnuo na svoj nedavni razgovor s jednom novinarkom prilikom kojeg je izjavio:

“Europa i europske integracije da, ali ne pod svaku cijenu”. Objasnio je kako Hrvatska mora participirati u Europi kao ravnopravna članica, ali da ta Europa, kako bi opstala, mora prihvatiti svoje povijesne, kulturne, biološke i geopolitičke odrednice, svoje kršćanske korijene te nacionalna i tradicijska bogatstva svojih članica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*