Kardinal Puljić u Derventi krstio sedmo dijete obitelji Sirovina

U subotu je, u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Derventi, kardinal Vinko Puljić krstio je malog Juru, sedmo dijete obitelji Ilije i Danijele Sirovina koji trenutno žive u Zagrebu.

Župnik Filip Maršić istaknuo je da će mali Jure biti kršten u istoj krstionici u kojoj je kršten i njegov otac Ilija, njegovi stričevi, tetke i njegov djed Tomo, a riječ je o krstionici koju je 1893. godine derventskoj župnoj crkvi darovao prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler. Dodao je da je krstionica u prošlom ratu znatno stradala te da ju je derventski župljanin Karlo Fabrični obnovio pa se sada nalazi u obnovljenoj crkvi.

“Ova krstionica za nas ima posebno značenje upravo zato što je najveći broj Dervenćana katolika kršten baš u toj krstionici. Stoga nam je ona ne samo dragocjen dar prvog vrhbosanskog nadbiskupa nego i poveznica koja nas veže uz rodni kraj, ali i s našim precima, koji se sigurno raduju kako obnovi crkve tako i svakoj novoj zraci života u našoj župi”, istaknuo je župnik Maršić.

Kardinal Puljić je u prigodnoj homiliji protumačio obred krštenja. Naglasivši da je voda izvor života i da se život gasi tamo gdje nema vode, kazao je da tako i voda krštenja daruje kršteniku duhovni život, život vjere koji su roditelji i kum dužni podržavati prije svega dobrim primjernim kršćanskim životom. Kardinal Puljić nije krio svoju radost što je mogao biti dionik ovog slavlja te je svakom članu obitelji Sirovina donio i prigodne darove.

Na licima cijele obitelji Sirovina bila je vidljiva radost i ponos što je kardinal Puljić došao osobno krstiti malog Juru te biti dionik radosti obitelji s četiri kćeri i trojicom sinova. Na koncu Euharistijskog slavlja kardinal Puljić je obećao, ukoliko ovoj obitelji Bog po njihovim roditeljima podari i osmo dijete, da će mu on biti kum.

Zahvaljujući svima župnik Maršić je kazao da je njegovu župljaninu Iliji dobra, vrijedna i marljiva supruga Danijela, podrijetlom iz Zagorja, rodila upravo onoliko djece koliko je rodila i njegova majka Ana (pet sinova i dvije kćeri), ali i da su spremni, ako to bude Božja volja, prihvatiti u svoj zagrljaj i topli dom još djece koju doživljavaju kao istinski blagoslov ne samo za obitelj, nego i za domovinu i hrvatski narod. Posebno je zahvalio kardinalu Puljiću što je svojim dolaskom pokazao da podupire obitelji spremne prihvatiti novi život i žrtvu koje danas mnoge obitelji izbjegavaju.

Proslava ovog nesvakidašnjeg i velikog događaja nastavljena je za stolom u kripti župne crkve, a uživo su pjevane izvorne pjesme po kojima je Derventa na daleko poznata. Župnik Maršić je poželio da dobri Bog obiljem svoga blagoslova prati obitelj Sirovina i sve obitelji te da narodu podari više ovakvih očeva i majki jer tada ne bi imali razloga za brigu i strah pred pitanjem, hoće li katolici opstati u tim krajevima gdje su stoljećima bili rasadište života i budućnosti hrvatskog naroda. [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*