Karolina Pavlović razriješena dužnosti predsjedavajuće Doma naroda

Nakon šestosatnog zasjedanja i tri pauze, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je, na prijedlog Kluba Hrvata, razriješio dužnosti Karolinu Pavlović, dosadašnju predsjedavajuću ovoga doma.

Za njenu smjenu glasovalo je 39 izaslanika, dva su bila uzdržana a dva su glasovala protiv. Istovremeno, Klub Hrvata predložio je da dosadašnji predsjednik tog Kluba, Radoje Vidović bude izabran, odnosno preuzme funkciju predsjedavajućeg.

Prethodno, Dom naroda izjasnio se protiv predloženog dnevnog reda, a usvojio izmijenjeni i dopunjen dnevni red, koji je na početku sjednice izaslanicima predočio predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović.

U međuvremenu, sjednicu je napustila većina Kluba izaslanika iz bošnjačkog naroda. Predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić (SDA), rekao je da je Klub većinom glasova odlučio “da ne želi sudjelovati u očiglednom kršenju Pravilnika”. Predložio je da se sjednica prekine dok se ne steknu uvjeti za njeno održavanje, te priopćio kako povlači mandat dopredsjedavajućem Doma naroda Jasminu Smailbegoviću.

Od ovoga prijedloga ogradili su se Hajrudin Bećirović (SDP) i Dževad Rađo (SBBBiH), a nakon što se Dom naroda izjasnio da ne prihvata prijedlog u vezi povlačnjem mandata Smailbegoviću, on je preuzeo predsjedavanje.

Dvije trećine za smjenu BUdimira i Kebe

Predsjednica Kluba izaslanika iz reda srpskog naroda Mira Ljubijankić kazala je da je danas 39 delegata, što čini dvotrećinsku većinu Doma naroda, potpisalo inicijativu za smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH – Živka Budimira i Mirsada Kebe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*