Katolici širom BiH obilježili blagdan Svih svetih

Katolici širom BiH danas su obilježili blagdan Svih svetih. U Sarajevu je, na groblju “Sv. Josip” na Koševu, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, predslavio je svečano Misno slavlje uz suslavlje pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. dr. Pere Sudara i dvadesetak svećenika. Uz veći broj redovnica na Misi je sudjelovalo više stotina vjernika koji su došli moliti i zapaliti svijeće na grobovima svojih pokojnih.

U Mostaru jutros je na gradskom groblju “Masline” služena sveta misa, a večeras u 18 sati u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve sveto misno slavlje predvodio je biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga, a dan kasnije, 2. studenoga, obilježava se Dušni dan.

Blagdan Svih svetih posvećen je svim svecima i blaženima koje je Crkva proglasila svetima, ali i onima neznanima koji su se za života dobrim djelima približili blaženstvu, dok se na Dušni dan katolici prisjećaju svojih pokojnika polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće na njihovim grobovima.

Misom za branitelje, koja je služena u crkvi Svete Kate u Ljubuškom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom ljubuškim žrtvama u Domovinskom ratu na trgu Domovinske zahvalnosti, započelo je jutros obilježavanje blagdana Svih svetih.

Po svim grobljima općine služene su svete mise, a ovu prigodu iskoristili su i mnogi Ljubušaci koji žive diljem svijeta da dođu u rodni kraj i donesu cvijeća na grobove i zapale svijeće svojom pokojnicima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*