Katolički bogoslovni fakultet postao pridružena članica Univerziteta u Sarajevu

U ponedjeljak, 28. veljače u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu potpisan je ugovor između Univerziteta u Sarajevu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta kojim je KBF u Sarajevu postao pridruženi član sarajevskog Sveučilišta.

Ugovor su u ime KBF-a potpisali veliki kancelar KBF-a nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i prof. dr. Pavo Jurišić dekan Fakulteta, a u ime Univerziteta u Sarajevu njegov rektor prof. dr. Faruk Čaklovica. Potpisivanju je prisustvovao i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico.

Ugovorom se određuje da puni naziv fakulteta bude: Katolički bogoslovni fakultet – pridružena članica Univerziteta u Sarajevu. Ovim ugovorom KBF zadržava svojstvo pravne osobe; nastavnici i studenti i nenastavno osoblje KBF-a se izjednačuje u pravima i obvezama s ostalim nastavnicima i studentima Univerziteta; nastavlja dodjeljivati kanonske i građanske akademske stupnjeve. Ugovorom KBF stječe mogućnost realiziranja zajedničkih studijskih programa sa ostalim članicama Univerziteta; učešća u istraživačkim projektima i programima Univerziteta; korištenjem informacijskog i bibliotečkog sistema Univerziteta. Ugovorom je određeno da se Statut i drugi opći akti KBF-a donose u skladu o odgovarajućim propisima Katoličke crkve i Univerziteta te državnim i kantonalnim zakonima o visokom obrazovanju.

Pozdrav svim nazočnima uputio je na početku rektor Čaklovica koji je progovorio o značenju ovog Ugovora i izrazio zadovoljstvo zbog njegova potpisivanja. Kazao je da mu je žao što u vremenu komunizma nije bio moguć ovakav oblik suradnje te izrazio uvjerenje da će potposivanje ovog Ugovora biti na obostrano obogaćenje i unapređenje međusobne suradnje.

Nuncij D’Errico je, zahvalivši na riječima rektora Čaklovica, istaknuo da Sveta Stolica od samog početka s velikim zanimanjem pozorno prati cijeli proces priznavanja i pridruživanja ovog teološkog Fakulteta u Sveučilište u Sarajevu. Ocijenivši odnose s Bosnom i Hercegovinom kao ‘jako dobre’ i podsjetivši na potpisivanje Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, nuncij D’Errico je naglasio važnost i ovog čina za dodatno unaprjeđenje međusobnih odnosa.

Kardinal Puljić je, u svom prigodnom obraćanju, zahvalio nazočnima istaknuvši da ovaj čin ima višestruko značenje jer se njime gradi most povjerenja. Podsjećajući na misao pape Benedikta XVI., prema kojoj vjera i razum moraju ići zajedno, naglasio je da upravo taj most otvara vrata dijalogu koji je, na neki način, put za upoznavanje i poštivanje različitosti.

(kta)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*