Katolički svećenici derventskog područja pozvali su Hrvate da se vrate u svoj kraj

Katolički svećenici derventskog područja pozvali su Hrvate katolike iz tog dijela Republike Srpske povodom obilježavanja 20. godišnjice nasilnog progonstva da se vrate svojim prijeratnim domovima i na taj način potaknu političare da se snažnije zauzmu za prava tamošnjih Hrvata.

Trodnevni program “Dana molitve i nade“ održava se u znak sjećanja na teške ratne posljedice, što se ogleda u činjenici da od prijeratnih 48.481 Hrvata na tom području sad živi tek njih 1.072.

“Vjerujemo da još ima smisla moliti, nadati se i stvarati mogućnosti za povratak i novi život na ovim našim prostorima“, navodi se u apelu svećenika s područja Derventskog dekanata, uz molbu da prijeratni zavičaj Hrvati ne prepuste drugome.

Program obilježavanja 20 godina progonstva Hrvata s područja Republike Srpske započeo je sinoć Križnim putem prognanika u župi Brusnica kod Bosanskog Broda, a nastavlja se večeras koncertom duhovne glazbe u izvedbi Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“ u derventskoj župnoj crkvi sv. Juraja mučenika, dok će sutra središnje misno slavlje na Plehanu predvoditi Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

4 Comments

  1. Štovani Kardinale malo ste se kasno sjetili.Prati savjest poslije 20 godina je naivno.Kao da je narod glup da ne zna tko ga je doveo dovdi.Baš oni koje podržavate već 20 godina.Tko će se vratiti poslije 20 godina.Mladi osnovali obitelji vani,posao,krediti..vratit će se dvije babe da umru a vi ćete reći “ja sam pozivao,nije do mene”.E jest..Sjetite se kako ste se srčano borili za jednosoban stan u Sarajevu.Imam dojam da je žešće bilo nego za cijelu Posavinu.

      • Posavci se jesu borili za svoju zemlju.Koliko je samo Srpskih tenkova tamo zaglavilo.Koliko znam u Hercegovini nijedan tenk nije stao svi su prošli.U Žepču isto tako.Posavina je branjena ali prodata od vaših.Vlastiti narod i vlastita vjera.Sramota koja ostaje zauvik.Jednako kao Vukovar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*