Drews: Znamo tko su vođe balvan-revolucije na sjeveru Kosova

Organizatori i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na barikadama u Jagnjenici i na Jarinju na sjeveru Kosova Zvonko Veselinović, kontroverzni poslovni čovjek osumnjičen da je na čelu krijumčarske mreže na Kosovu, i njegov brat, izjavio je zapovjednik međunarodnih snaga na Kosovu Erhard Drews.

Drews je ustvrdio kako su prepoznati Veselinović i njegov brat te da je napad kod graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova prema Srbiji organizirao i vodio osobno Veselinović, dok je napad u selu Jagnjenici na sjeveru Kosova organizirao i vodio Veselinovićev brat. KFOR, po Drewsovom riječima, ima snimke koji to potvrđuju.

Te su snimke događaja na barikadama, dodao je Drews, proslijeđee misiji Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) koja blisko surađuje sa srbijanskim vlastima.

Erhard Drews

Drews je također istaknuo kako su sve operacije KFOR-a, uključivo akciju na Jarinju i u Jagnjenici, izvedene bez žrtava i da su uvijek vođene na prepad te da je ozlijeđenih bilo tek kad su napadnuti pripadnici KFOR-a. Po njegovim riječima vojnici KFOR-a u oba slučaja su imali dozvolu koristiti se bojevim streljivom, no u izgredu u Jagnjenici bojevo streljivo upotrijebili su isključivo oni koji su djelovali protiv KFOR-a.

“Odobrio sam im uporabu bojevog streljiva, što nisu učinili jer nisu mogli jasno prepoznati pojedince koji su bacali molotovljeve koktele i granate, koji su se krili iza građana koji su prosvjedovali”, naveo je Drews.

Beogradski dnevnik “Blic” potkraj listopada pisao je kako su kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović (31) iz Kosovske Mitrovice i njegov albanski kolega Mentor Beqiri na čelu krijumčarske mreže koja okreće golem novac, a da podaci kosovske i srbijanske policije pokazuju da Veselinović u tim poslovima ne surađuje samo s Beqirijem već da je navodno povezan i s ljudima bliskim bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, koji su postali bogati i utjecajni na temelju poznanstva i prijateljstva s njim.

Veselinović, po pisanju tog lista, surađuje s albanskim mafijaškim skupinama, a bit njegova poslovanja i temelj njegova bogatstva zadnjih godina je izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na gorivo koje iz Srbije uvozi na Kosovo, od čega dio prodaje na svojim crpkama na sjeveru Kosova, a dio preprodaje albanskim mafijašima na jugu Kosova. Veselinović to niječe tvrdeći da je to “najveća laž koju je ikada čuo”.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno izmjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. U sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima KFOR-a potkraj studenog u Jagnjenici, koji je izbio kad su uklanjane barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji, ozlijeđena su 23 vojnika iz sastava KFOR-a.

Potkraj listopada beogradski mediji su, prenoseći riječi bivšeg EU-ova tužitelja na Kosovu Johannesa van Vreeswijka za američki New York Times, navodili kako se srpski i albanski poslovni ljudi na sjeveru Kosova udruženim snagama bave krijumčarenjem nafte u poslovima vrijednim sto milijuna dolara na godinu te da bez problema međusobno surađuju kad je riječ o kriminalu.

Vreeswijk je kazao kako etnička pripadnost na Kosovu nije važna kad je u pitanju novac te da će Srbi i Albanci ući u zajednički pothvat ako mogu pribaviti novac od kriminala. “Viču o politici, ali ovdje je zapravo riječ o kriminalu”, naveo je Vreeswijk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*