Kim Jong-un naredio stavljanje u pripravnost raketa za napad na američke ciljeve

raketeSjeverna Koreja stavila je svoje rakete u “stanje pripravnosti” za napad na američke strateške baze na Pacifiku kao odgovor na “tajne američke letove” koji su zabilježeni nad Korejskim poluotokom, priopćila je sjevernokorejska državna agencija KNCA.

Prema pisanju agencije, dozvolu za pozicioniranje raketa potpisao je sinoć na sastanku s generalima Sjeverne Koreje Kim Jong-un.

U međuvremenu je Rusija reagirala na taj potez te upozorila da “napetost u Sjevernoj Koreji izmiče kontroli”. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi se situacija “mogla prestati vrtjeti u krug i izmaknuti kontroli”.

“Stiglo je vrijeme da poravnamo račune sa SAD-om”, upozorio je Kim Jong-un. “Ukoliko SAD počne nepromišljeno provocirati, Sjeverna Koreja nemilosrdno će napasti američke mete na Pacifiku, uključujući Havaje i otok Guam, kao i mete u Južnoj Koreji”, dodao je.

Glasnogovornik Pentagona George Little izjavio je povodom novih sjevernokorejskih prijetnji kako je važno da obje strane “ostanu mirne” te je pozvao sjevernokorejske vlasti da “smanje temperaturu”.

“Nitko ne želi novi rat na Korejskom poluotoku”, kazao je Little. Ipak, većina stručnjaka se slaže da su i ove, baš kao i prethodne, prijetnje Sjeverne Koreje “pucanj u prazno”.

Dva američka “nevidljiva” nuklearna bombardera B-2 koja su doletjela iz baze Whiteman u Missouriju izvela su jučer vježbu iznad Južne Koreje. Taj let u sklopu velikih zajedničkih vježbi koje svake godine organiziraju američke i južnokorejske snage je, po priopćenju vojske SAD-a, pokazao sposobnost Sjedinjenih Država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare. [Index.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*