Kimmo Sasi: BiH bi mogla biti izbačena iz Vijeća Europe

vijece-europe11 Vijeće Europe sigurno će reagirati na neprovođenje presude Europskog suda za ljudska prava kojom je naloženo brisanje diskriminirajućih odredbi iz Ustava Bosne i Hercegovine, a jedna od mogućnosti izbacivanje BiH iz članstva u Vijeću Evrope i odbijanje agremana delegaciji BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, izjavio je izvjestitelj za BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Kimmo Sasi. On je upozorio da bi organizacija općih izbora u listopadu prema Ustavu koji je proglašen diskriminirajućim predstavljala ozbiljno kršenje demokratskih normi i standarda, prenose banjolučke “Nezavisne novine”.
“Vijeće Europe će sigurno reagirati, ali prerano je reći kako. Postoji niz mogućnosti, od oduzimanja agremana delegaciji BiH do suspenzije članstva BiH u Vijeću Europe ako bude utvrđeno da zemlja ne zadovoljava osnovne standarde poštovanja ljudskih prava”, istakao je Sasi.
Član delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Mladen Ivanić kaže kako je veoma realna mogućnost da BiH snosi teške posljedice neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava.
“Suspenzija članstva ili uskraćivanje agremena delegaciji koja će biti formirana nakon narednih izbora nisu mogućnost nego realna opasnost sa kojom ćemo se suočiti ako presuda ne bude provedena. Nikom u normalnom svijetu ne možete objasniti zašto niste u stanju provesti presudu kojom se ukida diskriminacija”, rekao je Ivanić, istakavši da nikoga ne zanimaju unutarnjopolitički razlozi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*