Kineska policija četiri biskupa prisilno odvela na ređenje

Četiri katolička biskupa južnokineske provincije Guangdong kineska policija ovih je dana prisilno odvela kako bi ih prisilila sudjelovati na biskupskom ređenju Huang Bingzhanga, koji nema odobrenje Svete Stolice, izvijestila je 10. srpnja, pozivajući se na lokalne izvore, rimska tiskovna agencija “AsiaNews”.

Ređenje bi se trebalo održati 14. srpnja u Shantou. U nedjelju 10. srpnja odvedeni su biskupi Jiangmena, Zhanjianga i Meizhoua, a prije nekoliko dana nestao je i biskup Guangzhoua. Njegovi vjernici, prenosi agencija, neprekidno mole da on i neki njegovi svećenici ostanu vjerni načelima Crkve u ovom teškom trenutku.

Istodobno, biskupa u Shenyangu mons. Paul Pei Junmina, koji je predviđen kao glavni posvetitelj neodobrenoga biskupskog ređenja, u katedrali Shenyanga čuvaju njegovi svećenici kako i njega policija ne bi odvela.

Kineske vlasti i u prošlosti su često otimale katoličke biskupe odane Svetoj Stolici i prisiljavale ih na nezakonita ređenja. Sveta Stolica osudila je početkom srpnja nezakonito biskupsko ređenje biskupa u Leshanu 29. lipnja. Istaknuto je da se kod nezakonitog ređenja i ređenik i zareditelj po crkvenom zakonu automatski ekskomuniciraju, ali ređenja pod prijetnjama i prisilom su olakotne okolnosti. [IKA]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*