Ključni sastanak PIC-a u Sarajevu: OHR ostaje do daljnjeg

Međunarodno tijelo koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, Vijeće za implementaciju mira (PIC), sastat će se u utorak i srijedu u Sarajevu, na razini političkih direktora, a predviđeni dnevni red je iznimno zanimljiv i dinamičan.

U Sarajevo ovim povodom dolaze i Thomas Countryman, američki diplomat koji je ispred State departmenta zadužen i za BiH, Nikolaus von der Wenge Graf Lambsdorff, vjerojatni novi voditelj ojačanog Izaslanstva EU u BiH te Pierre Mirel, ravnatelj za BiH u Direktoratu za proširenje Europske komisije.

Kako najavljuje sarajevski «Dnevni avaz», pozivajući se na vlastite diplomatske izvore, uz razgovore o političkoj situaciji u BiH, te blokadi nastaloj nakon formiranja vlasti u Federaciji BiH, kao najznačajnijoj temi, dosta riječi bit će o statusu Brčkog, a neizbježno je pitanje statusa Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon što je EU u svojim prošlotjednim zaključcima Vijeća ministara po prvi put i službeno progovorila o premještanju OHR-a iz BiH.

– Očekujem da ćemo puno pričati o statusu Brčkog. Pitanje je jesu li se stekli svi uvjeti za završetak posebnog režima i zatvaranje područnog ureda OHR-a u tom gradu? Nije dovoljno to što je riješeno pitanje opskrbe strujom. Problem je u tome što jedna od strana u arbitražnom sporu ne priznaje distrikt, već ga smatra svojom teritorijem, kazao je jedan diplomat države članice PIC-a.

Uz ovo, pitanje legaliteta federalnih vlasti je neizbježno. PIC će se suočiti kako sa stavovima državnih institucija, posebno Središnje izborne komisije, tako i s argumentima „platformaša“, te njihovih oponenata iz Banje Luke i Mostara. Malo je vjerojatno da će se o tom pitanju donositi bilo kakva odluka, s obzirom na politiku međunarodne zajednice da se ovim problemom (još) bave domaće institucije, piše sarajevski list.

Nadalje, članice PIC-a koje nisu u EU trebale bi biti dodatno informirane o planovima Unije da ojača svoje prisustvo u BiH.

– To ne znači da će se razgovarati o zatvaranju OHR-a. OHR neće biti zatvoren u skorije vrijeme. Mi smo čvrsti u tome da će se to dogoditi tek kad se u cijelosti ispuni 5 ciljeva i 2 uvjeta (5 + 2). I ranije se razgovaralo o premještanju OHR-a u Beč, Ženevu, Bruxelles, New York…. U svakom slučaju OHR i izvršne bonnske ovlasti ostaju kao krajnje sredstvo. Međunarodna zajednica neće donijeti nikakve ishitrene odluke. Pa o zatvaranju OHR-a priča se već pet godina, a mi nismo blizu tom cilju. Nećemo ostati vječno u BiH, ali nećemo ni otići iz ove zemlje tako brzo. Naš je stav da dok BiH ne dobije status kandidata za EU, OHR nije prepreka na europskom putu. Kada se govori o ojačanom angažmanu EU u BiH, onda su Amerikanci stava da je to dobar korak naprijed, ali da bi prije bilo kakvih aktivnosti u vezi OHR-a treba neko vrijeme pratiti kako se ponaša i što radi voditelj Izaslanstva EU u BiH – tvrdi izvor

– Diplomati SAD i EU u BiH rade kao partneri kako bi pomogli BiH da ostvari cilj integracije u euroatlantsku zajednicu. Pozivamo sve političke lidere u BiH da uspostave široku koaliciju na državnom nivou kako bi BiH mogla krenuti naprijed sa potrebnim reformskim procesima i ostalim mjerama neophodnim za napredovanje u pogledu političkih, ekonomskih i društvenih interesa ove zemlje koje će dovesti do integracije u Europu – navedeno je u odgovoru Ambasade SAD u Sarajevu na upit da prokomentiraju predstojeći PIC.

– SAD i dalje snažno podržavaju rad visokog predstavnika i pozivaju službenike BiH da rade na pitanjima koja će dovesti do konačnog zatvaranja OHR-a. Veleposlanstvo blisko surađuje s Izaslanstvom EU i pozdravlja mogućnost njenog ojačanog prisustva i sve važnije uloge Unije u BiH. Očekujemo da će Vijeće za implementaciju mira razgovarati o ovim i drugim pitanjima tokom slijedećeg sastanka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*