Kljuić na obljetnici sarajevskog HVO: Mi nismo jeli prstace i ratovali tuđom djecom!

Bivši član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić, izjavio je u srijedu u Sarajevu da su sarajevski Hrvati i njihovi politički predstavnici dali častan doprinos obrani glavnog bosanskohercegovačkog grada u ratu, da nisu ništa “jamili” te da nisu pristali sudjelovati u planovima podjele Bosne i Hercegovine, “za razliku od onih koji su jeli prstace i ratovali tuđom djecom”, očito aludirajući na ratno vodstvo HDZ-a BiH.
Kljuić je to rekao na ceremoniji obilježavanja 18. obljetnice od osnutka HVO Sarajevo, koja je u srijedu održana u prostorijama Franjevačkoga samostana Sv. Ante na sarajevskom Bistriku.
Ceremoniju je organizirala Udruga organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO Sarajevo, čiji je predsjednik prof. Marinko Pejić, iako i sam rođeni Sovićanin, također bio kritičan spram ratnoga vodstva u zapadnoj Hercegovini, kazavši da su, da je vođena drugačija politika, četnici mogli biti protjerani, kako se figurativno izrazio – sve do Bugarske.
Pejić se prisjetio osnivanja HVO Sarajevo 29. svibnja 1992. godine, a ideja o osnutku HVO-a potekla je unutar tadašnjeg Hrvatskog gospodarskog društva.
Pejić, kao i drugi bivši visoki dužnosnik HVO Sarajevo Ante Jerković, govorili su o odličnoj suradnji koju je HVO Sarajevo imao s drugim skupinama organizatora otpora, poput Zelenih beretki ili Patriotske lige, čiji su predstavnici također nazočili skupu u Sarajevu u srijedu.
Iskazana je veliko žaljenje zbog sukoba do kojih je kasnije došlo između HVO-a i Armije BiH krivnjom određenih političkih elita.
Tijekom ceremonije je govorio i bivši zapovjednik HVO Sarajevo Zdravko Bodven, a upriličen je i prigodni kulturno-umjetnički program tijekom kojeg su nastupili Jakša Jurjević i Besim Spahić. [dnevnik.ba]

1 Comment

  1. kljujicu pricas kojesta,,kako ti je zavrsio taj sarajevski hvo,,ostao si vjeran tamo gdje si i sada–kada si ti i slicni progovorili o zlocinima muslimana nad hrvatima,,zlocinima mudjahedina-NIKADA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*