Klub Bošnjaka će osporiti Zakon o popisu stanovništva RS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske zaključio je danas da postoje elementi narušavanja vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o popisu stanovništva RS i da će ovaj klub ići na osporavanje tog akta putem redovne procedure, izjavio je predsjednik Kluba Edin Ramić.

U izjavi novinarima nakon sjednice Kluba, Ramić je rekao da, su odredbe Zakona takve da “nije omogućen popis značajanog broja državljana RS bošnjačke nacionalnosti koji su nastanjeni u drugim dijelovima BiH ili izvan zemlje, te da značajan broj stanovnika RS, povratnika, koji zbog nereguliranog statusa nemaju validnu dokumentaciju, neće biti popisani”.

Dodao je da Zakon ne propisuje obvezu nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja, ali obvezuje izjašnjavanje o maternjem jeziku. U Ustavu RS službeni je jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, a da po Ustavu BiH postoje bosanski, srpski i hrvatski jezik, rekao je Ramić te se zapitao što će se dogoditi ako se povratnici, Bošnjaci ili Hrvati, imaju namjeru izjasniti da govore bosanskim, odnosno hrvatskim jezikom, hoće li u tom slučaju biti sankcionirani, s obzirom na to da Zakon o popisu predviđa i kaznene odredbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*