Klub Bošnjaka oštro protiv odluke Ustavnog suda

Sa sinoć održane proširene sjednice Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću, na koju su pozvani predstavnici svih bošnjačkih stranaka i nevladinih organizacija, poručeno je da Mostar nikada ni po koju cijenu neće biti hrvatski stolni grad.

Cilj sjednice, kako piše Dnevni avaz, bio je utvrđivanja strategije borbe za Mostar nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je naložena djelomična promjena Statuta Mostara, a kojom su Bošnjaci u gradu na Neretvi, zbog, kako je rečeno, uvođenja principa “jedan čovjek – jedan glas” diskriminirani.

Nekadašnji guverner HNŽ Šefkija Džiho kazao je kako seBošnjacima Mostara uporno želi nametnuti taj princip.

“Ovo je izuzetno teška situacija za Bošnjake Mostara i toga smo svi svjesni. No, moram reći da se ništa od onih snaga i kapaciteta koji su stvarali ‘Herceg-Bosnu’ nije promijenilo. Svi su još tu, a mi koji smose od početka borili za ovaj grad ne smijemo dozvoliti da nam ni u kakvom celofanu prodaju tu priču”, rekao je Džiho.

Predložio je da se formira Vijeće Bošnjaka Mostara, ili slično, jer, kako je potrcrtao, “ovako teškoj i tvrdoj situaciji u kojoj su se našli Bošnjaci Mostara možese parirati samoodlučnim stavom mase ljudi”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*