Klub Hrvata će u vezi sa zakonom o koridoru 5-C pokrenuti proceduru vitalnog nacionalnog interesa

Klub izaslanika Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavio je da će pokrenuti proceduru vitalnog nacionalnog interesa kad se Dom bude izjašnjavao o Prijedlogu zakona o autocesti na koridoru 5-C, koji će biti na dnevnom redu 11. redovne sjednice Doma naroda koja je u tijeku u Sarajevu.

Uime hrvatskog kluba, izaslanik Radoje Vidović rekao je da se ovim tekstom, predloženim iz Vlade Federalne vBiH, centralizira uloga Federacije, odnosno zanemaruje stav županija i općina kod namjeravane gradnje na njihovom području.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, pak, tvrdi da će zakon doprinijeti bržoj gradnji koridora. Ubrzanje gradnje je i motiv zbog kojeg je u parlamentarnu proceduru upućen po hitnom postupku, dodao je.

Aktualan je na početku ovogodišnje građevinske sezone, doprinijet će i bržem rješavanju imovinskopravnih problema koji se neminovno javljaju na pojedinim trasama, kao i većem interesu investitora, obrazloženje je ministra Bijedića.

Glasovanje o ovom zakonu, kao i o drugim raspravljenim zakonima, bit će obavljeno po završetku rasprave o svim točkama dnevnog reda. To je praksa koju nerijetko provodi predsjedavajuća Doma naroda Karolina Pavlović.

Procedura vitalnog nacionalnog interesa podrazumijeva da klubovi izaslanika konstitutivnih naroda pojedinačno moraju dati većinu glasova da bi neki zakon mogao u daljnju proceduru. Potrebna je i većina glasova u prethodnom općem izjašnjavanju svih izaslanika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*