Knjiga o cestama kojima su prema moru vozile kočije i zaprežna kola

U subotu će u Zagrebu, u knjižnici Bogdana Ogrizovića, biti predstavljena knjiga “Starim cestama do mora”, koja govori o četiri stare ceste koje su povezale Panonsku nizinu s Hrvatskim primorjem: Karolina, Jozefina, Lujzijana i Rudolfina.

Sagrađene su tijekom 18. i 19. stoljeća, a njihovu gradnju pokrenuli su austrijski vladari po kojima su one dobile svoja imena, no projektirali su ih većinom hrvatski inženjeri i gradile ruke domaćih majstora i težaka te pripadaju hrvatskoj graditeljskoj i kulturnoj baštini.

Posebnu vrijednost knjige predstavljaju prikazi nekih građevinskih spomenika koji se sada po prvi puta predstavljaju javnosti, kao i detaljni opisi dionica koje su već dugo izvan upotrebe i kojima se može proći samo pješice ili brdskim biciklom.

Na starim cestama više nema puno prometa, rijeke vozila prema moru se slijevaju modernim autocestama.

Ova knjiga poziva vas da se njima provezete opušteno, uživajući u krajolicima, građevinskom umijeću i smislu za lijepo kojima su ih obilježili njihovi graditelji. Možda ćete barem nakratko osjetiti duh davnih vremena kada se putovalo kočijom i zaprežnim kolima, a udaljenost, brzina i vrijeme imali su posve drugačije, danas već zaboravljeno značenje.

Ljubiteljima dobre knjige koji istovremeno vole putovanja, prirodu i planine već tri godine izdavačke kuća Libricon iz Zagreba nudi knjige vezane uz putovanja i aktivnosti u prirodi.

Knjigu “Starim cestama do mora” objavio je Libricon, izdavačka kuća već tri godine privlači pažnju ljubitelja dobre knjige koji istovremeno vole putovanja, prirodu i planine. [I. Majić / Doznajemo.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*