Književna zaklada “Fra Grgo Martić” raspisala nove natječaje

Književna zaklada “Fra Grgo Martić” ovih je dana objavila nova dva natječaja. Jedan se odnosi na jednomjesečnu književnu stipendiju, a drugi je natječaj za književnu nagradu, s nagradnim fondom od čak 20.000 KM.

Natječaj za stipendiju Zaklada realizira u suradnji sa Udrugom “Kurs” iz Splita. Mogu sudjelovati svi književnici koji su državljani BiH, a onaj koji pošalje najbolju prijavu, provest će mjesec dana u Splitu, u gotovo idealnim uvjetima za rad.

Na prošlom natječaju stipendiju je dobila sarajevska književnica Lejla Kalamujić, a čitav projekt odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Drugi natječaj odavno je postao poznat književnicima iz BiH, kao i književnoj publici u našoj zemlji i okruženju: nagradni fond za književne rukopise u šest kategorija iznosi čak 20.000 KM i kao takav je financijski daleko najizdašniji u BiH i među najvećim u državama bivše Jugoslavije.

Osim što autori najboljih rukopisa dobiju vrijedne nagrade, Zaklada njihove rukopise “pretvara” u knjige, dadne im dio naklade i napravi brojne promocije (samo tijekom 2012. godine bilo ih je čak 16, i to, osim u BiH, još i u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji).

Sve aktivnosti Zaklade financira “Stanić grupa” Svjetlana Stanića, što predstavlja jedini primjer kulturnog mecenatstva te vrste u našoj zemlji i okruženju, te je Kreševo odavno ucrtano u sve književne karte na ovim prostorima, pa čak i mnogo šire od toga, budući da Zaklada odavno surađuje sa većim brojem srodnih organizacija u zemljama okruženja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*