Kod Stoca iz zemlje izronili crkva i samostan iz 5. stoljeća

Iznimno je živo ovih dana na lokalitetu Crkvine – Ćemalovina kod Stoca gdje traju radovi na iskopavanju i konzerviranju, za ovaj dio BiH, senzacionalnog arheološkog otkrića, starokršćanskog sakralnog kompleksa iz 5. stoljeća.

Iako će se tek po završetku svih radova jasno znati o čemu se radi već po prvim pretpostavkama riječ je jednom kompleksu starokršćanske Crkve i pratećeg samostana u kojem su bili smješteni redovnici. Za ovo su najzaslužniji profesori i studenti svih godina sa odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kojima je ovo dio terenske nastave u sklopu koje rade na zaista senzacionalnom otkriću.

“Ne želimo ništa prejudicirati ali posve je jasno da je ovo jedan od prvih objekata takve vrste otkriven u cijeloj regiji a što će naravno znatno uticati na tijek povijesnog istraživanja početaka kršćanstva na ovom području. Još slažemo kockice ovog velikog mozaika a prema onome što smo pronašli daje nam za pravo da vjerujemo kako su ovdje bili Crkva i samostan iz 5. ili početka 6.stoljeća.Ima ovdje još dosta posla”, izjavio je dr. Brunislav Marijanović, profesor na odjelu za arheologiju sveučilišta u Zadru i Mostaru te voditelj istraživanja na ovom lokalitetu kod Stoca. Vrijedno arheološko nalazište jučer su posjetili i stolački župnik don Rajko Marković i načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković.

“Znali smo iz povijesti arheologije da je kršćanstvo u Stolac došlo iznimno rano ali ovo je sada jedan silan dokument svemu tome te velika prekretnica u povijesti kršćanstva na ovom području. Iznimno sam radostan zbog ovog otkrića i pratit ćemo sve daljnje aktivnosti i pomoći tamo gdje i kako možemo”, istaknuo je stolački župnik don Rajko Marković.

Načelnik Bošković je istaknuo kako je Općina Stolac sufinancijer svih radova i kako će se sve to i nastaviti. “Ovo je velika stvar i zadaća Općine je da ovo mjesto jednog dana otvori za javnost koja će imati konkretne dokaze o povijesti kršćanstva na ovom području”, poručio je stolački načelnik.

Izvor: Vecernji.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*