Koliko je Hrvata u BiH? Po Kajinu 250, po Lagumdžiji 700 tisuća!

IDS-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Damir Kajin izjavio je za sarajevski Dnevni avaz da u BiH danas živi 250.000 Hrvata, ističući kako je to rezultat politike pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojeg je optužio da je zajedno s Miloševićem dijelio BiH i da će to potvrditi presuda Prliću i ostalima.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji, također, tvrdi da su Tuđman i Milošević djelili BiH izjavio je za zagrebački tjednik Globus kako je na izborima u BiH glasovalo 250. 000 Hrvata.

S obzirom da je na izbore u listopadu prema podacima SIP-a glasovalo 54 posto građana s pravom glasa, to znači, da po Lagumdžiji u BiH živi više od 500.000 građana hrvatske nacionalosti s pravom glasa, ako se tomu doda i broj nepunoljetnih Hrvata ispada da ih je u BiH blizu 700.000.

Prema podacima CIA i crkvenim podacima, do točnih podataka nemoguće je doći budući da popis pučanstva u BiH nije proveden od 1991. godine, u BiH, pretpostavlja se, trenutno živi oko 460.000 tisuća Hrvata.

Izjave poput Kajinove, da je Tuđmanova politika odgovorna za smanjenje broja Hrvata u BiH, jasno, gode “sarajevskim ušima”, jer aboliraju i bošnjački i srpski vojni i politički vrh za progone i ubojstva bh Hrvata. Tuđman je zaslužan što je pomogla obranu prostora gdje žive Hrvati u BiH, ali i odgovoran što HZ HB, kao hrvatska federalna jedinica, nije postala dio daytonske strukture BiH.

Konačno, da su Tuđman i bh Hrvati dijelili BiH sigurno je ne bi podjelili na bošnjački i srpski dio. Ako je, pak podjela BiH na RS, kao srpski entitet i F BiH, koju je Lagumdžija pretvorio u bošnjački entitet, gazeći izbornu volju bh Hrvata, rezultat Tuđmanove politike, onda bi ga Bošnjaci trebali slaviti, a ne optuživati.

Izvor: Dnevnik.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*