“Komandir Šamil” je činovnik iz Trogira. Uhićen je i priehti mu 10 godina zatvora zbog poticanja na terorizam

Splitska policija uhitila je osobu koja je, predstavljajući se kao “komandir Šamil”, u videozapisu na internetu preuzela odgovornost za bombaške napade u Zagrebu te pozivala na nove.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o 41-godišnjem Damiru Mamiću iz Trogira, zaposlenom u kadrovskoj službi Brodotrogira. Oženjen je i otac jednog djeteta. Policija nije željela potvrditi je li uistinu povezan s postavljanjem eksplozivnih naprava.

U odnosu na ovaj postavljeni videozapis na internetu policijski službenici su utvrdili identitet osobe, riječ je o muškarcu s područja Trogira nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 99. Kaznenog zakona, javno poticanje na terorizam, izjavila je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Mamić je u svojoj osmominutnoj video poruci snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu, te svoj video nazvao “Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu”. Sebe je nazvao “komandir Šamil”, a dok je snimao poruku bio je odjeven u vojnu jaknu bez rukava. U video poruci “komandir Šamil” javnosti poručuje kako je ključno izbjegavanje civilnih žrtava jer bi to bilo kontraproduktivno. Pozvao je na napade na vojarne, policijske postaje i specijalce.

Za javno poticanje na terorizam zapriječena je kazna od jedne do deset godina zatvora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*