Komarica Bevandi: Pomozite da dobijemo dozvole za gradnju crkava na Grbavici i u Drvaru

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda primio je, 16. siječnja u zgradi institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog i člana Stalnog vijeća Biskupske konferencije BiH mons. dr. Tomu Vukšića, vojnog biskupa u BiH.

U razgovoru su sudjelovali i najbliži suradnici predsjedatelja Bevande: predstojnik Ureda Eugen Šušak, savjetnici Nikola Lovrinović i Željana Zovko te stručna savjetnica Amela Mulavdić kao i pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić. U pratnji biskupa Komarice bio je generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Predsjedatelj Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog prigode da se i u Sarajevu susretne s biskupom Komaricom ističući da svojom obvezom smatra pomoći predstavnicima Katoličke Crkve kao i predstavnicima drugih Crkava i vjerskih zajednica u ostvarivanju potrebnih uvjeta za obavljanje njihova poslanje u Bosni i Hercegovini.

Biskup Komarica je zahvalio predsjedatelju Bevandi što mu je omogućio da, zajedno s biskupom Vukšićem, nastavi konstruktivne razgovore započete 13. srpnja 2012. u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci. Poseban naglasak stavio je na potrebu pružanja materijalne pomoći za povratak i Hrvata katolika posebno iz sredstava prikupljenih tijekom donatorske konferencije održane u travnju 2012. u Sarajevu. Spomenuo je da je na tu temu u posljednje vrijeme vodio razgovore, između ostalih mjesta, i u Washingtonu i Berlinu kao i u njemačkom i američkom veleposlanstvu izražavajući očekivanje da dio te pomoći napokon bude izdvojen i za povratak Hrvata katolika.

Izražavajući žaljenje što na susretu nije mogao sudjelovati i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, predsjedatelj Bevanda je obećao zauzeti se i na tom planu ističući potrebu pravljenja strategije kako bi se što učinkovitije pomoglo prognanim ljudima. Biskup Komarica je naglasio potrebnu obnove domova i infrastrukture za započinjanje života povratnika u njihovu rodnom kraju. Podsjetio je i da je Sveta Stolica, kao i Vijeće europskih biskupskih konferencija, izrazila svoju veliku zabrinutost za budućnost Katoličke Crkve u BiH, jer nedostaju prognani i izbjegli Hrvati katolici.

Predsjedatelj Bevanda je, između ostalog, upoznao biskupe Komaricu i Vukšića i o nedavnom razgovoru s predstavnicima Međureligijskog vijeća BiH kao i o poduzetim koracima u nastojanju iznalaženja najboljeg rješenja za pitanje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja vjerskih službenika i pokretanja procesa denacionalizacije odnosno donošenja zakona o restituciji.

Podsjetio je i na vrlo važnu ulogu koje je imalo Vijeće ministara odnosno njegov Ured u organiziranju vrlo znakovitog Međunarodnog susreta za mir u duhu Asiza koji je održan od 9. do 11. rujna u Sarajevu pod geslom: “Naša je budućnost živjeti zajedno”.

Biskup Komarica je također zamolio predsjedatelja Bevandu da se zauzme kako bi lokalne – općinske vlasti konačno prestale sprječavati davanje odavno zatraženih dozvole za izgradnju župne crkve i župne kuće na Grbavici u Sarajevu i u Općini Drvar. Također ga je, kao banjolučki biskup, zamolio da se zauzme za konačno rasvjetljavanje još uvijek nerasvijetljenog slučaja 1992. kidnapiranog župnika iz župe Nova Topola u Općini Bosanska Gradiška.

“Ne možemo ne inzistirati da nam se vrate posmrtni ostaci najvjerojatnije ubijenog župnika, a zašto dobro znaju svi općinski i entitetski kompetentni dužnosnici”, kazao je biskup Komarica. [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*