Komarica: Nije istina da se Hrvati ne žele vratiti na područje RS

Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica, u razgovoru za agenciju Anadolija, kategorično odbacuje tvrdnje brojnih političara i medija da se Hrvati ne žele vratiti svojim kućama u Banju Luku i ostala mjesta današnje Republike Srpske.

“Tvrditi da su se prognani Hrvati ‘snašli’ ili u Hrvatskoj ili trećim zemljama i da ne žele da se vrate nije istina”, poručio je biskup Komarica i naglasio da nakon niza godina nemara domaće vlasti i međunarodne zajednice dolazi vrijeme kada će i za povratnike Hrvate biti osigurani uvjeti za povratak.

“Ja sam kroz sve ove godine od vlasti, kako lokalne tako i međunarodne zajednice, tražio da nam pomognu i prekinu ovu dramu. Omogućiti svim ljudima koji žele da se vrate je temelj pravne države. Katolici se, nažalost, nisu vratili i oni su ovdje prepušteni nikome. Svjedok sam i činjenice da je Vatikan i sam Papa izrazio zabrinutost zbog ponašanja ovdašnjih vlasti jer se oni ne brinu za položaj katolika”, kazao je biskup Komarica.

Istaknuo je da očekuje da će nakon prošlomjesečne Regionalne donatorske konferencije u Sarajevu, dio donatorskih sredstava doći i katolicima Hrvatima, koji su, kako je rekao, dobili najmanje donatorskih sredstava za povratak u BiH.

Biskup Komarica je naveo da su, prema službenim podacima, Hrvati dobili tri posto od međunarodnog “kolača” pomoći, što je “tužno i ružno”.

“Određenu nadu dali su mi predstavnici Vlade Hrvatske koji su obećali da će se odlučnije zauzeti za povratak. Predočio sam pet stotina imena i prezimena obitelji koje su se meni obratile za pomoć za povratak. Prema onome što su kazali, za te namjene mogla bi se izdvojiti sredstva na koje Hrvatska ima pravo iz predpristupnih fondova EU”, pojasnio je biskup Komarica.

Banjolučki biskup upozorio je da ništa manji problem nije ni činjenica da vlasti RS-a svih poratnih godina nisu ništa poduzele da bi se sankcionirali odgovorni za zločine počinjene nad katolicima i svećenstvom tijekom proteklog rata.

“Mi smo žalosni što naši kompetentni sugrađani i suvremenici, koji predstavljaju službeni vlast, ništa do sada nisu učinili da se ovo nasilno uništavanje života i imovine Katoličke Crkve u nesretnom ratu, i to na području Banje Luke gdje nije bilo ratnih djelovanja, sankcionira; da se zna, tko je to uradio i kakve su posljedice za onog tko je to uradio, ili na svoju ruku, ili po nečijem naređenju; tko je taj tko je naredio da se ubijaju nevini ljudi, jer je na području Banjolučke biskupije ubijeno osam svećenika i veliki broj vjernika katolika”, istaknuo je biskup Komarica.

Podsjetio je da su ubijeni svećenici samo radili svoj posao – pomagali i duhovno i materijalno i katolike i nekatolike.

“Ovdje je ubijana dobrota, ubijana je pravda, ubijana je istina i nažalost, 17 godina se ništa ne radi da se to popravi”, poručio je biskup Komarica.

Na području Banjolučke biskupije porušeno je 20 crkava, samostana, kapela i župnih kuća.

“To je tragično, ali je daleko dramatičnije da su ovdje ubijani ljudi. Na području Banje Luke ubijeno je 105 ljudi, civila, ubijani su u svojim kućama, na svojim kućnim pragovima. Ni krivi ni dužni. I nitko ne postavlja pitanje zašto su i po čijem nalogu ubijeni”, požalio se biskup Komarica.

Banjolučki biskup je dodao da vlast RS-a o zločinima šuti i ne distancira se od zločinaca.

“To je zabrinjavajuće i stalno se pitam, kada će se početi ovdje graditi pravna država. Ovdje su počinjeni zločini. Kao građanin i vjerski službenik, imam pravo pitati vlast, koja je tu, imam li pravo na istinu? Jer bez toga, sutra na red da budu ubijeni mogu doći neki drugi. Ta država neće uspjeti, ta država ne valja. Odobravanje zločina je kažnjavanje žrtve”, zaključio je biskup Franjo Komarica. [kta/fena]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*