Komemoracija u Jasenovcu: Da se više nikada i nigdje ne ponovi

Komemorativnim skupom ispred spomenika Kameni cvijet, u nedjelju je u Jasenovcu obilježena 66. godišnjica proboja preživjelih 1249 logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, koji se dogodio 22. travnja 1945.

Uz preživjele logoraše, komemoraciji su nazočili predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora i pokrovitelj komemoracije Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor, koji su zajedno s drugim izaslanstvima položili vijence u spomen na jasenovačke žrtve.

Njih je do sada poimenično pobrojano 81.988, a osnovna poruka svih govornika bila je da se zločini počinjeni u Jasenovcu ne smiju zaboraviti kako se više nigdje ne bi ponovili.

“Zajedno provedimo u djelo to da nikad istina o Jasenovcu ne bude umanjena i zataškana i da nikad više bilo koja ideologija koja se temelji na zlu i mržnji ne dobije svoj prostor ni u Hrvatskoj ni igdje u svijetu”, kazao je Josipović, podsjetivši da je Jasenovac bio poprište osobnih, obiteljskih i narodnih tragedija.

“Ovdje su ljudi ubijani jer su bili druge nacionalnosti, Srbi, Romi i Židovi, kao i Hrvati antifašisti jer nisu odobravali ideologiju zla koja je, nažalost, bila zavladala u dijelu hrvatskog naroda”, rekao je Josipović.

Premijerka Kosor poručila je da Vlada odlučno odbacuje i osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma i rehabilitacije fašističke ideologije, kao i svaki oblik totalitarizma, ekstremizma i radikalizma. “To je u samim temeljima neovisne i demokratske hrvatske države, kao i pobjeda u Domovinskom ratu koji je bio pravedan, obramben i oslobodilački”, rekla je Kosor, ustvrdivši da nas sjećanje čini živima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*