Komisija ocijenila: Izgubljen globalni rat protiv droge

Globalni rat protiv zloporabe droga nije uspio, ocijenila je u najnovijem izvješću Globalna komisija za politiku o narkoticima te pozvala vlade svih zemlja svijeta da razmisle o legalizaciji lakših droga. Prema sudu članova Komisije, među kojima se nalaze i bivši svjetski lideri, izgubljen je desetljećima dug “svjetski rat protiv droge, s razarajućim posljedicama po pojedince i društva širom svijeta”.

Autori izvješća kritiziraju vlade koje tvrde da je dosadašnja borba protiv zloupotrebe droge bila uspješna.

“Politički lideri i javne osobe bi trebali smoći snage javno obznaniti ono što većina njih privatno priznaje – da postoje dokazi koji pokazuju da se represivnim mjerama neće riješiti problem droge, i da rat protiv droge nije niti može biti dobiven”, napominje se u izvješću.

Komisija predlaže da se ukine kažnjavanje korisnika koji “ne ugrožavaju druge” i da vlade okončaju kazneno tretiranje uporabe droge.

Spominje se i mogućnost uvođenja eksperimenata s legalnim modelima uz čiju bi se pomoć smanjio značaj i utjecaj organiziranih kriminalnih grupa, a za pomoć teškim ovisnicima se predlaže osnivanje servisa za liječenje. Komisija je pozvala i na uvođenje politike vezane uz drogu koja bi bila temeljena na empirijski dokazanim metodama za smanjenje kriminala. Posebno je bila kritična prema Sjedinjenim Državama za koje se u izvješću navodi da bi treble usmjeriti pozornost na zdravstvenu zaštitu i poštivanje ljudskih prava, umjesto dosadašnje politike vezane uz drogu koja se uglavnom temeljila na borbi protiv kriminala.

Bijela kuća je odbacila prijedloge Komisije. “Ovisnost o drogama je bolest koja se može uspješno spriječiti i liječiti”, kazao je Gil Kerilowski, koji je u Bijeloj kući zadužen za pitanja narkotika. Prema podacima tog ureda, vladine mjere su utjecale na to da se u posljednjih 30 godina smanji upotreba droga, a samo posljednih pet godina je za 46 posto smanjen broj mladih ovisnika o kokainu.

Američke kolege su podržali i Meksikanci, koji od 2006. vode krvavu borbu protiv tamošnjih narkokartela, a u dosadašnjim obračunima je stradalo čak 34.000 ljudi. Prema riječima meksičkoga glasnogovornika za nacionalnu sigurnost Alejandra Poirea, legalizacija bi bila “nedovoljan i neučinkovit” korak s obzirom na međunarodni karakter ilegalne trgovine drogom.

“Legalizacija neće zaustaviti organizirani kriminal niti njegova suparništva i nasilja” dodao je Poire. No, Komisija se u svom izvješću pozvala na UN-ove podatke po kojima se upotreba opijata od 1998. do 2088. godine diljem svijeta povećala za 34,5 posto, a samo uživatelja kokaina za 27 posto, dok je broj korisnika marihuane skočio za 8,5 posto.

U 19-članoj komisiji bili su, između ostalih, bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan, bivši čelnici Meksika, Brazila i Kolumbije, grčki premijer George Papandreou, ali i popularni latinoamerički pisci Carlos Fuentes i Mario Vargas Llosa.

Izvor: Vjesnik.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*