Kompletirano je Vijeće ministara: novi ministri su Fahrudin Radončić i Zekerijah Osmić

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjem zasjedanju u Sarajevu izabrao je za ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, čelnika Saveza za bolju budućnost (SBB), za ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića iz SDP-a, te Editu Đapo, također iz SBB-a, za zamjenicu državnog ministra financija, javlja izvještač agencije Anadolija.

Za imenovanje Radončića, Osmića i Đapo glasovalo je 29 zastupnika, dok ih je devet bilo protiv.

Na ovaj način kompletirano je Vijeće ministara BiH koje je bilo nepotpuno nakon što su 22. listopadaa na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH smijenjeni Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti, Muhamed Ibrahimović, ministar odbrane i Fuad Kasumović, zamjenik ministra financija i trezora, svi iz SDA.

Novoizabrani ministri su prije nekoliko trenutaka polažu zakletvu.

Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH danas je održalo sjednicu na kojoj su obavljeni intervjui sa sva tri kandidata za članove Vijeća ministara BiH.

Božo Ljubić, predsjedavajući Povjerenstva, izjavio je novinarima nakon sjednice da je Povjerenstvo većinom glasova dalo preporuku Parlamentu BiH da sva tri kandidata budu izabrani za ministre, odnosno zamjenicu ministra.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je, također, izabrao Denisa Bećirovića za člana Kolegija Doma iz reda bošnjačkog naroda, odnosno zamjenika predsjedavajućeg ovog doma.

Za Bećirovića, kojeg je predložio Klub zastupnika SDP-a, glasovalo je 26 zastupnika, sedam je bilo protiv, a suzdržano osam zastupnika.

Za Bećirovićevo imenovanje su glasali zastupnici iz SDP-a, HDZ-a 1990., HDZ-a BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, SBB-a i SNSD-a. Protiv su bili zastupnici SDA, dok su suzdržani bili zastupnici SDS-a, PDP-a, HSP-a i Stranke za BiH.

“Zbog svega toga se želim ponašati na odgovoran način, racionalno i hladne glave. Nadam se da ćemo svi zajedno u narednom periodu akcent staviti na poboljšanje ekonomskog i političkog ambijenta te napraviti nužne reforme kako bi naša zemlja ubrzala svoj put ka europskim integracijama. Očekujem da i oni u poziciji i oni u opoziciji daju svoj maksimum da BiH postane bolja zemlja za život svih njenih građana”, kazao je Bećirović.

Zamjenik predsjednika SDA i zastupnik Asim Sarajlić rekao je da će ta stranka “budno pratiti rad novog Vijeća ministara BiH”. Najavio je podršku svim prijedlozima koji se tiču Akcijskog plana (MAP) za NATO, provedbu presude “Sejdić-Finci”…

“Što god bude u interesu građana i države mi ćemo podržati. SDA će biti tu kada bude trebalo štititi interese države BiH i svih građana i naroda. Podržat ćemo sve što je na europskom putu”, rekao je Sarajlić.

Šefik Džaferović je rekao da “sve što ste dogovorili neće tek tako proći” i bit će podvrgnuto mikroskopskoj analizi. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*