Komšić: BiH je spremna poslati vojnike u Libiju

U sklopu 66. redovnog zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, izaslanstvo BiH, koju predvodi predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, sudjelovala je na sastanku na visokom nivou, posvećenom Libiji, u organizaciji glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U svome obraćanju, predsjedatelj Komšić je istaknuo važnost blagovremenosti sastanka kao rezultata i nastavka konferencije „Prijatelja Libije“, održane 1. rujna u Parizu,  za sljedeće važne korake u izgradnji demokratske budućnosti nove Libije.

Pored podrške legitimnim zahtjevima libijskog naroda, koju je Bosna i Hercegovina izrazila kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, te priznanjem Nacionalnog prijelaznog vijeća kao legitimnog predstavnika Libije, Komšić je, u ime BiH i u ime Predsjedništva BiH, iznio i konkretne mogućnosti pomoći koju BiH može pružiti libijskim vlastima i njezinom narodu.

Kako je naveo, Bosna i Hercegovina je spremna pružiti podršku u liječenju i rehabilitaciji ranjenih i bolesnih libijskih boraca i građana u specijalističkim bolnicama i ustanovama u BiH.

Također je izražena spremnost za slanje u Libiju profesionalne specijalističke postrojbe za uništavanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, kao i obuku lokalnih stručnjaka za te rizične aktivnosti.

Na kraju su, kao dio podrške jačanju sigurnosnih kapaciteta Libije, ponuđeni neophodan trening i obuka za pripadnike vojnih i policijskih snaga.

Pored predsjedajućih sastankom, glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i predsjednika Nacionalnog prijelaznog vijeća Libije Mustafe Abdel Jalila, među 33 predsjednika, na sastanku su aktivno sudjelovali i predsjednik SAD Barack Obama, predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan i drugi.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*