Komšić: Glupe su primjedbe iz RS na obilježavanje 25. studenog

Dugo nisam čuo ništa gluplje od primjedbi koje dolaze iz Republike Srpske (RS) na obilježavanje 25. studenog, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, navodeći da u RS pokušavaju prisvojiti svu antifašističku tradiciju, a niječu 25. studenog kao blagdan kojim se obilježava prije svega ta borba.

U RS i dijelovima Federacije BiH s hrvatskom većinom uglavnom se ignorira 25. studenog kao Dan državnosti BiH, a vjerojatno najskandalozniju izjavu o ovom pitanju dao je predsjednik RS Milorad Dodik:

– Nekoliko mjeseci prije potpisivanja Daytonskog sporazuma FBiH donijela je odluku o proglašenju Dana državnosti, 25. studenog. Ustrajavanje na toj priči govori o tome da se Bošnjaci žele iskupiti  za svoje prethodne grijehove u Drugom svjetskom ratu, jer su masovno pripadali fašističkom pokretu i bili zastupljeni u Handžar divizijama i činili zločine nad Srbima, a tek kada je bilo jasno da će pobijediti antifašistička koalicija onda su se masovno priključili tom pokretu dva mjeseca pred kraj rata.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*