Komšić kod Josipovića: Čović ne može biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović primio je u Zagrebu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kojem je čestitao na ponovnom izboru u ovu instituciju.

Josipović i Komšić razgovarali su o temama od zajedničkog interesa za dvije zemlje i istaknuli potrebu što skorijeg formiranja vlasti u BiH na svim razinama, kao i snažnog iskoraka BiH na Europskom putu, priopćeno je iz Komšićevog ureda.

Komšić je rekao da će stranke s hrvatskim predznakom, kao i Hrvati biti adekvatno zastupljeni u novoformiranoj vlasti, ali da niti jedna stranka u BiH nema ekskluzivitet isključivog predstavljanja jednog naroda.

Podsjećajući da je demokratska praksa da stranka s najvećim brojem glasova predlaže mandatara za sastav Vijeća ministara BiH Komšić je naglasio da u to sigurno neće biti predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako se, navodi se u priopćenju, on za to duže razdoblje samokandidira.

U priopćenju se Čović, kojem je OHR nakon smjenjivanja i izrekao zabranu obavljanja funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ima veći broj kaznenih prijava i otvorenih postupaka koji ga diskvalificiraju kao ozbiljnog kandidata za bilo koju funkciju.

Josipović se, između ostalog, interesirao o prioritetima koje će BiH s novom vlasti imati na unutarnjem i vanjskom planu, mogućnostima postupne promjene aktualnog ustava u BiH i jačanju kapaciteta državne vlasti u pregovaračkom procesu ka NATO-u i EU.

Rečeno je da će se, između ostalog, raditi na usvajanju “europske klauzule” i drugim poboljšanjima učinkovitosti državne vlasti.

Razgovarano je o regionalnoj suradnji, potrebi reaktiviranja mehanizama državne suradnje BiH i Hrvatske radi rješavanja otvorenih pitanja i dalje suradnje u okviru NATO-a.

Josipović je informirao člana Predsjedništva BiH o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i teškoćama sa kojima se suočava aktualna vlast.

2 Comments

  1. Gospodine Josipoviću,
    izuzetno Vas cijenimo, ali kada primate u goste ljude bez karaktera kao Komšića, to je veliki minus

  2. Mislim da je sve rečeno u emisiji 60 minuta gdje je Komšić pokazao ne-kulturu u ponašanju, On mene ne može da predstavlja…sramotno

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*