Komšić najavio: Osnivam stranku i izlazim na izbore 2014.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić večeras je objavio da radi na osnivanju svoje stranke s kojom namjerava izaći na opće izbore 2014. godine.

Član predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP-a Željko Komšić, gostujući u Dnevniku D na Federalnoj televiziji, najavio je osnivanje političke stranke.

Komšić je u prvom televizijskom intervju nakon napuštanja SDP-a naglasio da će nakon isteka mandata u Predsjedništvu BiH ostati u političkim vodama, te da će već na sljedećim izborima sa svojom novom strankom biti spreman za političku borbu.

“Očekuje potporu svih onih koji žele da ova država bude zemlja jednakih ljudi i zemlja u kojoj se nitko neće libiti da krene u obračun s kriminalom”, kazao je Komšić, ali nije želio iznositi detalje o stranci i o najbližim suradnicima.

Govorio je i o razlozima razlaza sa SDP-om, ističući da je ostao bez podrške u Predsjedništvu stranke “na temeljnom pitanju”.

“Ako se o temeljnoj stvari razilazite s većinom i ako nemate njihovu podršku, onda je najnormalnije da se raziđete”, kazao je Komšić, dodajući da su glavni razlozi odlaska neslaganje s načinom rješavanje slučaja “Sejdić-Finci” i sporazum SDP-a s HDZ-om.

“Prilika je bila da se kroz presudu ‘Sejdić-Finici’ riješi pitanje ravnopravnosti i jednakosti. Onda odjednom dobijete papir u kojem je jedna golema grupa ljudi, vidjet ćemo na predstojećem popisu kolika je ta grupa, jednostavno izostavljena. Ja sam tada rekao da ne postoji način, ne postoji osoba koja će me nagovoriti da ja dignem ruku za ovaj papir. Takav stav potpredsjednika SDP-a bi snosio određenu sankciju, vjerovatno isključenje iz stranke. No, sam sam došao u SDP i sam odlazim. Potpredsjednik stranke ne može biti protiv tijela stranke, a pogotovo Predsjedništva koje je, uz tri izuzetka, stalo iza tog dokumenta”, rekao je Komšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*