Komšić položio vjence na spomenik žrtvama Jasenovca

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić položio je danas vijence i odao počast žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac u spomen-području Donja Gradina. Komšić je, na 66. godinu od proboja posljednje preživjele grupe logoraša iz ovog logora, rekao da je ljudska obaveza da se oda počast žrtvama na ovakvim mjestima.

“Normalnom čovjeku teško je prihvatiti što sve ljudi ljudima mogu da čine. Čak je malo to nazvati zvjerstvima, jer čak ni zvijeri ne rade to zvijerima, životinje to ne rade životinjama, ali, nažalost, mi na ovim prostorima se izgleda periodično susrećemo s takvom količinom zla i mržnje koja prevazilazi ne samo zdrav razum već sve ono što čovjek može da pojmi”, ocjena je člana Predsjedništva BiH koju prenosi agencija Fena.

U priopćenju objavljenom na web stranici Predsjedništva BiH napominje se da je “na današnji dan, 22. travnja 1945. godine, oko šest stotina logoraša krenulo u proboj iz koncentraciskog logora Jasenovac, ali ih je preživjelo manje od stotinu”.

Mediji iz Republike Srpske u izvješćima o ovom događaju napominju da je, “prema istraživanjima stručnjaka, između 1941. i 1945. godine u ovom logoru ubijeno je oko 800.000 djece, žena i staraca”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*