Komšić povukao ostavku i najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine odbacilo je ostavku koju je na sve stranačke dužnosti podnio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a on je odustajući od ostavke najavio kako će se kandidirati za predsjednika stranke ne bi li zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Zlatka Lagumdžiju.

“Predsjedništvo je nakon rasprave jednoglasno odbacilo ostavku Željka Komšića”, izjavio je Lagumdžija novinarima nakon zatvorene sjednice vrha SDP-a koja je trajala dulje od tri sata.

Lagumdžija je kazao kako se na sjednici pojavio prijedlog da se on povuče s mjesta predsjednika stranke a Komšić imenuje za privremenog predsjednika no to nije prihvaćeno.

Dodao je kako je Komšićeva ostavka bila povod i za širu raspravu o stanju u zemlji u svjetlu činjenice da je SDP stranka na vlasti a da je stanje u zemlji loše, što izaziva veliko nezavodovoljstvo kod svih građana pa i članova SDP-a.

“Ovo nam je s jedne strane trebalo i pokazali smo da smo svjesni stanja u kojemu se zemlja nalazi”, izjavio je Lagumdžija.

I sam Komšić je novinarima kazao kako je prihvatio odluku predsjedništva stranke. “S Lagumdžijom sam u utorak imao iskren razgovor a danas sam želio čuti što kažu moji drugovi. Rekli su mi svašta i da sam odgovoran i da bježim a to mi je najteže palo”, izjavio je Komšić, dodajući kako je na to odgovorio da se neće povući.

“Ja sad idem do kraja i bit ću kandidat za predsjednika SDP-a na idućem kongresu, premda mi to nije bila ambicija”, izjavio je Komšić.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je ponudio ostavku, kazavši kako je na njemu bio veliki teret zbog općeg zastoja i lošeg stanja u zemlji. “Kriv sam jer nisam ljudima znao dati odgovore koje su tražili, a kao dopredsjednik stranke sam kriv jer sam isuviše često stajao po strani i jer nisam rekao što sam mislio kad je trebalo”, izjavio je Komšić, ističući kako je njegova ostavka uvjetovana i osobnim osjećanjem krivnje zbog nekih zbivanja i u zemlji i u SDP-u.

“Sve to govori o potrebi unutarnje reforme SDP-a i zato sam ja dao ostavku”, kazao je Komšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*