Komšić prvi među jednakima u Predsjedništvu BiH

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić od nedjelje je preuzeo predsjedanje tim tijelom od srpskog člana Nebojše Radmanovića.

Komšić će dužnost prvog među jednakima obavljati u idućem osmomjesečnom mandatu, nakon čega će ponovno uslijediti rotacija, kada bi poziciju predsjedatelja trebao preuzeti bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Riječ je o redovnoj, ustavom predviđenoj rotaciji, jer se hrvatski, srpski i bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog predsjedništva na čelu te institucije mijenjaju svakih osam mjeseci, odnosno svaki po dva puta predsjeda spomenutim tijelom u okviru redovnoga četverogodišnjeg mandata.

Aktualni saziv Predsjedništva BiH izabran je na izborima održanim 3. listopada prošle godine. Komšiću je to već drugi mandat u Predsjedništvu, jer je u utrci za hrvatskoga člana pobijedio i na izborima održanim 2006. godine.

Hrvatski član preuzima predsjedanje Predsjedništvom BiH u prilično osjetljivom trenutku, jer još uvijek traje kriza zbog uspostave vlasti na državnoj razini i provedba izbornih rezultata. Bosna i Hercegovina još nije dobila Vijeće ministara, a Predsjedništvo je zaduženo predložiti mandatara za sastavljanje državne vlade. Prvi kandidat koji je dobio podršku Predsjedništva, mostarski sveučilišni profesor Slavo Kukić, nije uspio dobiti potrebnu većinu u parlamentu, za što će imati još jednu priliku. Nakon eventualnog novog neuspjeha, Predsjedništvo BiH treba predložiti novoga kandidata, tako da je jasno da je uloga »kolektivnoga šefa« države u ovom pitanju iznimno važna.

Problem vezan uz provedbu izbornih rezultata odnosi se na »hrvatske kvote« u vlasti, odnosno na pitanje hoće li hrvatski ministri doći iz dviju stranaka (HDZ BiH i HDZ 1990) koje su dobile većinu glasova na hrvatskim područjima BiH, ili će na neka hrvatska mjesta doći kandidati koje podržavaju stranke okupljene oko tzv. Platforme (SDP BiH, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak), što je koalicija koju predvode stranke koje najveću podršku uživaju među Bošnjacima.

Komšićeva pozicija u tom smislu je zanimljiva, jer je njegov izbor još uvijek predmet osporavanja. On je kao kandidat SDP-a BiH većinu glasova, zahvaljujući kojima je postao član Predsjedništva, dobio u dijelovima zemlje gdje su Bošnjaci u većini.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

1 Comment

  1. Kakva razlika izmedju Komsica ili Izetbegovica. Oba da dva hipokrata patalosku mrznju sire protiv Hrvatskog naroda u B.i HHercegovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*