Komšić tražio smjenu Dodika i Silajdžića

Željko Komšić, tadašnji član i aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH, u razgovoru sa Stipom Mesićem, tadašnjim predsjednikom Hrvatske, rekao je da bi najbolje bilo da Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH, smijeni lidere SNSD-a i SBiH Milorada Dodika i Harisa Silajdžića.

Navodi se ovo u depeši od 6. studenog 2007. godine, koju je u središnjicu u Washington odaslao američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert A. Bradtke, a koju je objavio internet sajt Wikileaks.

U depeši, u kojoj se opisuje Komšićev posjet Zagrebu, navodi se da je on došao sam, bez tjelohranitelja, sa samo jednim savjetnikom, a sve kako Dodik i Silajdžić ne bi znali za njegovo putovanje. Pojedinosti razgovora između Komšića i Mesića, kako stoji u depeši, veleposlaniku Bradtkeu prenio je savjetnik hrvatskog predsjednika Zoran Lončar. Lončar je, kako stoji u depeši, naveo da je Komšić zabrinut zbog Silajdžićevog ponašanja jer mu je nedavno rekao da SAD više nisu zainteresirane za BiH i da se BiH treba okrenuti islamskom svijetu.

“To je Komšića uznemirilo”, ističe se u depeši i dodaje da je veleposlanik Bradtke rekao Lončaru da bi smjene Dodika i Silajdžića bile ekstremna opcija, te da se na to gleda kao na posljednju mogućnost.

“Prije toga trebalo bi pripremiti prelazne korake, ali on osobno smatra da BiH nije došla do te točke”, zaključuje veleposlanik Bradtke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*