Komšić za održavanje izvanrednih izbora u BiH: “Ovo više nema smisla”

Predsjedatelj BiH Predsjedništva Željko Komšić rekao je kako bi u BiH trebalo provesti izvanredne izbore jer državno Vijeće ministara nije uspostavljeno godinu dana nakon izbora, dodajući međutim da je to zbog nedorečenosti Ustava i zakona vrlo teško provesti.

“Ja sam sklon tome da se, ako već nema dogovora, ide na izvanredne izbore, jer sve ovo više nema nikakvog smisla”, rekao je Komšić u intervju za sarajevski “Dnevni avaz” od petka. Dodao je da u Ustavu BiH i Izbornom zakonu nije predviđena jasna procedura tko može odrediti održavanje izvanrednih izbora.

“Ni u Ustavu ni u zakonima ne postoji uređeno pitanje izvanrednih izbora. Tko ih, kada i zašto zakazuje, kako se održavaju, koje razine vlasti obuhvaćaju. To je potpuno neuređena materija u našem pravnom sustavu”, dodao je Komšić.

Dodao je da postoji teorijska mogućnost da Parlamentarna skupština raspusti samu sebe i proglasi održavanje novih izbora te posebnom odlukom odredi sve detalje vezane uz održavanje tih izbora.

Za trenutačni zastoj oko uspostave Vijeća ministara optužio je dva HDZ-a.
“Dva HDZ-a danas u pregovorima o uspostavi državne vlasti traže i rekonstrukciju federalne vlade”, rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH, koji je i visoki dužnosnik SDP-a BiH. Po njegovim riječima, zahtjevi dva HDZ-a su apsurdni jer su slično rješenje odbili na pregovorima u Uredu visokog predstavnika kada se razgovaralo oko uspostave vlade Federacije BiH.
Komšić je izrazio očekivanje i da Hrvatski narodni sabor (HNS), iza kojega stoje dva HDZ-a i više manjih hrvatskih stranaka, neće bojkotirati odluke federalne vlade u županijama gdje su ove stranke na vlasti.

“Ja se nadam da HNS nema namjeru i nikada neće prijeći ovu granicu. I zaista se nadam da će politička energija HNS-a biti usmjerena u korist hrvatskog naroda i nikada na štetu BiH, ili Bošnjaka, ili Srba. Ustav i zakoni moraju se poštivati čak i kada nam se ne sviđaju”, rekao je Komšić.

Vlast u BiH nije uspostavljena godinu dana nakon izbora, zbog čega su zaustavljene reforme potrebne za približavanje zemlje Europskoj uniji. Glavni prijepori oko uspostave vlasti odnose se na to tko treba predstavljati Hrvate u Vijeću ministara te zemlje. (H)

7 Comments

 1. KLONIRANI HRVATIC JOS JEDNOM U IME VELIKOMUSLIMANSKE POLITIKE OKRIVLJUJE HRVATE BIH–
  ZA OVU UJDURMU SI TI PRVI KRIVAC KOMSICU–TEBE NIKADA HRVATI KAO KONSTITUTIVNI NAROD BIH NISU BIRALI–BIRALI SU TE MUSLIMANI I NJIH ZASTUPAS–KOJI SI TI LJIGAVAC OD COVJEKA–ZASTUPAS NAROD KOJI TE NIKADA NIJE BIRAO.

 2. Da se razumje. Nije sam Komsic, ime i drugi Stakora slicni Komsicu pa i gori.Svaki onaj koji razbija Hrvate i stvar nove politicke stranke toje zlo. To su ti janjicari ili Stakori. Hrvat moradu ocistiti redove od Stakora koji Hrvate razvlace po Muslimanskom planu. A Sto vi mislite

  • Stakora i kukolja ima svuda–ovaj izborni zakon u BIH onemogucuje da drugi stakori premnogo glodju–TREBA USTRAJATI I NA KRAJU ISTUPITI IZ VLASTI–REFERENDUM HRVATSKOG NARODA OKO STATUSA–MUSLIMANI NECE STATI U SVOJIM NAMJERAMA SIGURNO.

  • KOLIKO JE HDZ ŠTETE NANIO HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI ZNAMO PO POLITICI ČOVIĆA ZA KOJEG NEMA HRVATA KOJI NISU ZA HDZ.HRVATA IMA I KOMŠIĆ JE HRVAT ALI HADEZEOVCIMA NEODGOVARA ŠTO DRUGAČIJE MISLI I RADI U POLITICI.TAKO JE ISTO MIŠLJENJE ZA HRVATE U HSP HSS-NHI ILI NARODNOJ STRANCI RADOM ZA BOLJITAK.SAMO AKO MISLI SVOJOM GLAVOM I ŠTO DRUGAČIJE GLEDA STVARI U ŽIVOTU.NJEGA IMA PRAVO KANDIDIRATI STRANKA.

   • BOLESTAN SI OD MRZNJE PREMA COVICU,LJUBICU,SVIM HRVATIMA KOJI SU IM GLAS DALI–ISTI SI TI HRVATIC KAO KOMSIC–MUSLIMANI GA IZABRASE, A PODLAC I LJIGAVAC BI HRVATE DA PREDSTAVLJA–ISTO KAO I TVOJE NABROJANE STRANKE KOJE SLUZE VELIKOMUSLIMANSKOJ POLITICI PROTIV HRVATA–SAMO TI OSTANI U SARAJEVU,,BUDI TAMO NEKI PRAVAS–NISTA PROTIV NEMAM–ALI HRVAT NI U SRCU NI U GLAVI NI U DUSI KAO NI KLONIC KOMSIC NISI.

    • hahahahahah šta mi napriča i vidio sam mržnju takvi poput tebe na utakmici u Sarajevu.Iza svega stoji politika mraka i mržnje koju vodi Čović i Ljubić i njihovi istomišljenici iz oba HDZ.Sarajevo je moj grad i jesam u HSP i moja je zemlja Bosna i Hercegovina.Polako gubite nerve jer HDZ gubi izbore u Hrvatskoj.Tada možeš kupiti stvari i seliti iz ove zemlje koju mrziš dušom i tjelom.Što živiš u Bosni i Hercegovini kada mrziš ljude koji neče politiku HDZBiH i HDZ 1990.Kamenjar i pustara je barbarima namjenjen.Bosnu i Hercegovinu niko i nikada podjeliti neče jer ima pošteni Hrvata i Bošnjaka koji vole ovu zemlju.Svi koji mrze ljude neka traže sreču negdje drugo.Katolik ja nisam ni Hrvatić več Hrvat Sarajevski sa ponosom Sarajlija i ovo je moja zemlja i ovdje imam dovoljno prijatelja Hrvata i Bošnjaka.

     MOJA JE DOMOVINA BOSNA I HERCEGOVINA I MOJA JE JEDINA STRANKA HSP KOJA NIKAD NEČE KRENUTI PUTEM PODJELE ZEMLJE.HRVAT I SARAJLIJA KOJI VOLI SVOJ DOM I GRAD U KOJEM ŽIVI SA PRIJATELJIMA HRVATIMA I BOŠNJACIMA.

  • Smeta vam Komsic koji je bio heroj odbrane od Genocidasa Srbo-Cetnika i zlocinacke JNA a ni rijeci kritike nemate za Kloniranog Hrvata Cetnika VLAJKIJA koji radi gore stvari Hrvatima nego sam zlikovac Cetnik Genocidas Dodik
   Sve je to prozirna politika Srpskih tajni sluzbi ciji je zadatak po svaku cjenu zavaditi Hrvate i Muslimane da ne bi Zajedno krenuli u Bosansku Oluju i rusenje genocidne rs i njenog Diskriminirajuceg naziva

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*