Koncert za Karadžića u Narodnom pozorištu RS?

Koncert podrške Ejupu Ganiću, optuženom za ratne zločine, održan u Narodnom pozorištu u Sarajevu, može biti povod da, prema istoj logici, i Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci organizira koncert za Radovana Karadžića, smatra predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Zoran Kostić.

Kostić je za “Blic” ocijenio da koncert za Ganića, koji je ratni član Predsjedništva BiH, održan u srijedu, predstavlja “još jedan šamar ionako lošoj kulturnoj sceni u BiH” i ističe da ovakav potez za Sarajevo nije ništa novo, jer su u Narodnom pozorištu i ranije organizirane mnoge aktivnosti radi podrške Aliji Izetbegoviću.

“Narodno pozorište u Sarajevu pretvara se u kulturnu ekspozituru Harisa Silajdžića, kako bi se utjecalo na evropsku javnost i britansko pravosuđe, da Ganić ne bi bio izručen Srbiji. Po ovoj logici, i Narodno pozorište RS bi to sada moglo uraditi za Radovana Karadžića”, smatra Kostić.

Christian Schwarz-Schilling, pokrovitelj koncerta podrške Ejupu Ganiću, odbacuje sve optužbe, i kaže da je ovaj koncert podrška Ganiću “kao prijatelju”, s kojim je “imao dobru suradnju” dok je bio međunarodni predstavnik u BiH, a Ganić zastupao interese Federacije BIH. “Ne bih htio da komentirati proces koji je u tijeku. Za mene lično su optužbe na račun profesora Ganića neosnovane. On je za mene jedan izvrstan čovjek i nadam se da će ubrzo biti sa nama, na slobodi”, rekao je Christian Schwarz-Schilling za “EuroBlic”.

1 Comment

  1. Zorane Kostiću, trebaš znati da nije isto: dan-noć; bijelo-crno; napad-odbrana; pravedno-nepravedno….
    Ne može se porediti E.Ganić sa krvolokom Karadžićem i ako je tvoja reakcija na sarajevski koncert, slika tvog bića punog mržnje prema svemu što se ne zove srpsko i punina jada zbog neostvarenih agresorskih želja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*